Banca Transilvania cumpără Capital Partners

Banca Transilvania cumpără Capital Partners
Compania de brokeraj a grupului financiar Banca Transilvania (BT) preia activitatea de investment banking a Capital Partners, cea mai importantă firmă românească independentă de consultanță în fuziuni, achiziţii, corporate finance.

Tranzacția constă în preluarea brandului şi a echipei Capital Partners, iar în noua formulă, după parcurgerea paşilor legali, BT Securities va deveni BT Capital Partners. Grupul BT estimează că tranzacția va fi finalizată în această lună.

BTCP va oferi asistență pentru listarea pe piața de capital şi pentru atragerea de investitori, servicii de brokeraj, consultanță pentru fuziuni şi achiziții, finanțare şi structurarea schemelor de finanțare complexe, cercetare de piață şi consultanță pentru management strategic. 
 
„Intrarea pe piața de investment banking reprezintă un moment-reper pentru grupul financiar BT deoarece ne facilitează completarea gamei de produse şi servicii oferite clienților din segmentul large corporate. Prin BTCP dorim să oferim servicii financiare de top, specializate şi complementare celor bancare, contribuind astfel inclusiv la finanțarea economiei.

Intenția noastră este de a combina platforma şi experiența BT Securities şi a diviziei corporate a băncii cu aria de expertiză a Capital Partners în zona de investment banking. Această nouă achiziție face parte din strategia grupului BT de valorificare a oportunităților de creştere oferite de piața locală”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania.

"Cel mai puternic pol financiar românesc"

„BTCP se va focaliza pe companiile româneşti cu potențial investițional şi va contribui la consolidarea celui mai puternic pol financiar cu capital românesc”, a precizat Doru Lionăchescu, asociat principal şi preşedinte al Capital Partners. Aceasta este o companie fondată acum 10 ani de Lionăchescu şi de câțiva parteneri. De la înființare şi până în prezent, aceasta a intermediat tranzacții în valoare de 2 miliarde de euro.

BT Securities s-a remarcat prin intermedierea unor oferte primare şi secundare de acțiuni şi obligațiuni corporative şi municipale. Anul trecut, a efectuat la Bursa de Valori Bucureşti operaţiuni în valoare de 3,6 miliarde de lei şi s-a clasat pe poziţia a patra în topul intermediarilor, după Wood & Company Financial Service (4,57 miliarde) şi Raiffeisen Bank (4,50 miliarde) şi înaintea Swiss Capital (3,5 miliarde) şi BCR (1,1 miliarde).

Noua achiziţie, la puţin timp după Volksbank

Profitul net al Băncii Transilvania Cluj pe 2015 a fost de 2,4 miliarde de lei, incluzând câştigul din achiziția Volksbank România (VBR), de 1,6 miliarde. Grupul financiar BT a înregistrat o creştere organică de 10% în activitatea de creditare şi de 19% privind atragerea de depozite, la care se adaugă impactul pozitiv al fuziunii cu VBR.

Activele BT au crescut cu 32,6% faţă de finalul anului trecut, fiind de 47,2 miliarde de lei, din care creşterea organică a însemnat 10%. Veniturile operaționale au ajuns la 2,2 miliarde de lei, cu 14,3% mai mari. În 2015 au fost acordate de BT 160.000 de credite noi, de 8,6 miliarde de lei. Numărul de clienţi a crescut cu 14%, de la 1,89 la 2,15 milioane. 
 
Consiliul de Administraţie al BT a aprobat preluarea VBR în decembrie 2014. VBR era deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria), în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.

În plan era inclusă vânzarea subsidiarei din România, ce trebuia să se realizeze până la finalul lui 2015. BT face parte din top trei al pieţei bancare naţionale, alături de Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale.

Comenteaza