Banca Transilvania finanțează proiectul unui viitor hotel Marriott

Banca Transilvania finanțează proiectul unui viitor hotel Marriott
Lângă complexul comercial din Chișinău vor apărea un hotel și o clădire de birouri | Foto: MallDova

Banca Transilvania (BT) Clujşi Victoriabank au acordat primul credit sindicalizat transfrontalier România – Republica Moldova, de 21 de milioane de euro, centrului comercial Shopping MallDova, dezvoltat de Lemi Invest, o asociere între FIBA Holding şi Summa Turizm Yatirimciligi (STY).

Shopping MallDova este primul centru comercial de nivel european din Republica Moldova, construit în 2008, pe 75.000 mp. Astăzi, acesta găzduiește 100 de magazine ale unor branduri internaționale, zeci de restaurante și zone de agrement, cinema. Datorită infrastructurii şi ofertei, Shopping MallDova a devenit destinația cea mai căutată de shopping și petrecere a timpului liber pentru locuitorii Chişinăului.

Tranzacția a fost inițiată de Victoriabank, iar BT a asigurat structurarea şi negocierea acesteia. Prin refinanțarea împrumuturilor Lemi Invest, ce deține centrul comercial, cele două bănci finanțează indirect construirea primei clădiri de birouri clasa A+ din Chişinău şi a unui hotel de 4*, Courtyard by Marriott, dezvoltate de una dintre companiile din grupul Lemi Invest. 

 „Ne bucurăm că avem ocazia să susținem idei antreprenoriale de o asemenea anvergură, realizate în Republica Moldova. Pe lângă colaborarea foarte bună între toate părțile implicate, a fost și o ocazie de a împărtăși cu Victoriabank know-how-ul BT, ceea ce cu siguranță va ajuta în proiecte similare", Omer Tetik, director general al BT.
„Apartenența Victoriabank la un grup financiar puternic cum este BT a permis structurarea acestei finanțări sindicalizate în Republica Moldova. Adaptarea standardelor The Loan Market Association la specificul legislației româneşti a fost un proiect început acum patru ani cu echipa BT şi iată că acesta a fost lansat acum şi în Republica Moldova. Noul produs de finanțare va permite accesul companiilor din Republica Moldova la finanțări mai mari de 15 milioane de euro, care în formatul standard nu ar putea fi susținute doar de o singură bancă locală”, Bogdan Pleşuvescu, preşedinte Victoriabank.
”Prin intermediul tuturor proiectelor dezvoltate intenționăm să impunem standarde înalte, prin care contribuim la dezvoltarea mediului economic, a infrastructurii și a bunăstării comunității”, Atilla Sanci, director regional CSI Summa Group. 

Compania imobiliară Anchor Grup, parte a grupului FIBA Holding, este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, printre proiectele sale numărându-se Bucureşti Mall, Plaza România, Anchor Plaza, Plaza România Offices, Movieplex, Incity Residences.

STY reprezintă o companie internațională de investiții şi construcții prezentă în 14 țări, printre proiectele investiționale numărându-se Radisson Blu Leogrand Hotel & Convention Center, Spitalul Internațional Medpark, complexele rezidențiale Crown Plaza și Crown Plaza Park, MallDova, Arena Chișinău.

BT este unul dintre acționarii majoritari ai Victoriabank, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Banca din Cluj este cea mai mare din România, cu 16% cotă de piață. BT are 3 milioane de clienți, 8.000 de angajați şi 500 de sedii în 180 de localități. Principalii săi concurenți sunt BCR și BRD.

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova. Are 620.000 de clienți, 100 de sedii şi 1.300 de angajați. Este prima instituție bancară comercială din Moldova, fiind înființată în 1989. În calitate de acționari şi parteneri strategici ai Victoriabank, BT şi BERD și-au propus să contribuie la continuarea dezvoltării Victoriabank şi la consolidarea mediului bancar din Republica Moldova.

Comenteaza