Banca Transilvania: frecvența modificărilor fiscale crește îngrijorarea angajaților și blochează dezvoltarea companiilor

Banca Transilvania: frecvența modificărilor fiscale crește îngrijorarea angajaților și blochează dezvoltarea companiilor
IT-ul și retail-ul vor fi domeniile cu cea mai mare dinamică în 2018, susține directorul de resurse umane a Băncii Transilvania (BT) Cluj, Nevenca Doca.

“La acestea se adaugă toate domeniile de producție care vor continua să automatizeze din procese, plus sectorul bancar, care va continua să se consolideze prin fuziuni sau iesiri de pe piața din România. Decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și oferta va crește pe fondul creșterii emigrației, pe de o parte, și a angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Frecvența mare a modificărilor fiscale, termenul scurt până la implementarea lor – cresc anxietatea în rândul angajaților și blochează inițiativele de dezvoltare și investiții din partea companiilor sau angajatorilor”, a spus oficialul BT.

Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați, estimează oamenii de afaceri și chestionați de companiile Train Your Brain și Frames Media Network. Banking News notează că 72% dintre cei 150 de oameni de afaceri estimează că 2018 va fi anul în care să își găsească și să își păstreze angajații calificați va fi o adevărată provocare.

Întrebați privind criza de pe piața forței de muncă, 72% dintre respondenți au declarat că fenomenul se va amplifica, 22% estimează că situația va rămâne la același nivel ca și în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

Oamenii de afaceri și experții în resurse umane privesc cu îngrijorare la impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an cât și la perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv), despre care mulți dintre ei spun că vor bulversa mediul de business.

Chestionați în ce măsura deciziile fiscale (trecerea contribuțiilor la angajat, scăderea impozitului pe profit) vor afecta piața muncii în 2018, 85% dintre respondenți au declarat că ele vor avea un efect negativ, 12%, că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 3% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.

2018 va fi anul în care ofertele de muncă își vor diversifica paleta de servicii. Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist. Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2018, 68% au menționat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente).

Flexibilitatea programului de lucru (23%) și posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menționate de oamenii de afaceri. 74% dintre managerii chestionați consideră că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane.

Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile investitorilor s-au situat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/farma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu serviciile aferente (18%)

Barometrul semestrial privind perspectivele pieței de muncă a fost realizat de Train Your Brain și Frames Media Network pe un grup de 150 de oameni de afaceri și experți HR în perioada 15 decembrie 2017 – 20 ianuarie 2018. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul și interviul telefonic.

Comenteaza