Banca Transilvania, interesată de preluarea Volksbank România

Banca Transilvania, interesată de preluarea Volksbank România
Banca Transilvania SA, a treia mare bancă din România, poartă discuţii pentru preluarea diviziei din România a grupului bancar austriac Volksbanken, Volksbank Romania SA, au declarat pentru Bloomberg două surse din apropierea discuţiilor.

Conform primelor informaţii, discuţiile sunt într-un stadiu preliminar şi nu există nicio certitudine că se vor finaliza printr-o tranzacţie.

Reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti. 

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung. Tot în conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România.

În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015. Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB). Instituţia de credit a înregistrat anul trecut în România pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

OVAG deţine 51% din acţiunile Volksbank Romania SA, restul de 49% fiind controlat de DZ Bank AG şi WGZ Bank AG, ambele din Germania, alături de grupul francez Groupe BPCE. În 2013, Volksbank România a înregistrat pierderi de 103,6 milioane de euro şi active totale de 3,1 miliarde de euro. Comparativ, în primele nouă luni ale acestui an, Banca Transilvania a realizat un profit net de 338 milioane de lei, în creştere cu 41%.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cel mai mare acţionar al său este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Comenteaza