Banca Transilvania își strânge lucrurile pe Barițiu. Zonă monopolizată de universități

Banca Transilvania își strânge lucrurile pe Barițiu. Zonă monopolizată de universități
Stadiul noului sediu în noiembrie 2020 | Foto: Kesz

Cea mai mare bancă din România își restrânge treptat activitatea în actualul său sediu central, de pe strada George Barițiu, pe măsură ce noua sa clădire, de pe Calea Dorobanților, este aproape finalizată. 

“Agenția BT Barițiu (str. George Barițiu nr. 8) se închide. În noul an, te așteptăm la agenția BT Ferdinand (str. Regele Ferdinand nr. 29)”, și-a anunțat joi clienții conducerea băncii clujene. Noua clădire de birouri, pe 40.000 mp, este edificată din beton aparent de constructorii Kesz și Doka și costă 46 de milioane de euro.

13 milioane de euro sunt necesari doar pentru structura clădirii. Proiectul a fost demarat în 2018, însă inaugurarea clădirii pe opt niveluri a fost amânată de mai multe ori. Aceasta este proiectată să găzduiască 1.400 de angajați.

Vechiul sediu a fost acontat de Universitatea Tehnică, instituție care a preluat și clădirea alăturată, fosta Casă de Modă. Actualul sediu al BT se va transforma în centru didactic și de cercetare, cu zeci de laboratoare, iar Casa de Modă, în restaurant și sală de conferințe, prin investiții de 5 milioane de euro.  UTCN a cumpărat în centrul Clujului și fostul sediu al Băncii Dacia Felix.

“Noi am fi vrut să cumpărăm și clădirea albastră a BT, tot pe G. Barițiu, însă nu a fost posibil", a relatat, pentru ZIUA de CLUJ, Liviu Miclea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare. Pentru această clădire s-a înscris Universitatea Babeș-Bolyai, cu o ofertă de 4 milioane de euro, cu scopul de a amplasa Facultatea de Matematică și Informatică. 

Pe de altă parte, BCR și-a scos la vânzare clădirea în care se găsește sediul său principal din Cluj-Napoca, de pe Barițiu, dar și sediul său din Turda. Anunțul de vânzare inițial specifica faptul că prețul solicitat era de 7,1 milioane de euro. Lista de vânzări a BCR mai cuprindea 30 de imobile din țară. Principalele bănci din România, în funcție de active, erau BT, BCR și BRD.

Comenteaza