Banca Transilvania: nr. 1 în piață, nr. 1 și la bursă

Banca Transilvania: nr. 1 în piață, nr. 1 și la bursă

Banca Transilvania (BT) Cluj, grup financiar devenit lider al pieței bancare din România, a fost în august cea mai tranzacționată companie de la Bursa de Valori București (BVB). O altă societate clujeană, Transilvania Construcții (TCC), se numără firmele cu urcarea cea mai mare de cotație.

BT a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depăşind pentru prima dată BCR la finalul semestrului I din 2018. Grupul BT controla la finalul lunii iunie a acestui an active în valoare de 75,3 miliarde de lei, față de cele de 70 de miliarde ale grupului BCR. În cazul BT cifrele includ și rezultatele Bancpost, bancă preluată la finele anului trecut. Pe locul trei în topul național al activelor se situa BRD.

TCC lucrează la prima sa dezvoltare logistică și industrială în afara județului Cluj, în zona Aeroportului Internațional George Enescu Bacău, lângă sediile Mercedes și Metro. În paralel, dezvoltatorul lucrează la extinderea parcului său logistic, ocupat deja integral, din incinta parcului industrial Tetarom III Jucu.

În contrasens față de piața mondială 

BVB a reușit să se mențină pe plus după primele opt luni în ciuda unui context extern tumultuos, care a trimis mai multe piețe în teritorii negative pe fondul accentuării incertitudinilor internaționale. Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) arată că piețele de capital ale lumii au scăzut semnificativ de la începutul acestui an.

Indicii MSCI au afișat scăderi puternice, în echivalent dolari, de 8% pentru piețele emergente și de 15% pentru cele de frontieră, la finalul primelor opt luni. Prin contrast, în aceeași perioadă, BET, indicele principal al BVB, a crescut cu 4,4% în echivalent dolari, în timp ce BET-TR, care include și dividendele, a avut un avans triplu, de 13%.

„Suntem atenți la evoluțiile externe; piețele sunt extrem de interconectate astăzi. Chiar și într-un mediu internațional volatil și marcat de turbulențe, România reușește încă să ofere randamente pozitive investitorilor. De aceea ne dorim să diversificăm și să dezvoltăm piața locală prin oferirea de noi facilități și instrumente de tranzacționare astfel încât activitatea investițională să cunoască o mai mare efervescență.

Piața de capital locală are potențial de valorificat din punctul de vedere al lichidității, iar acest lucru s-ar putea traduce și într-un potențial pentru o mai bună evaluare a companiilor românești listate”, a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

Au acordat dividende consistente

„Trendul ascendent al bursei românești poate fi explicat și prin performanțele obținute de majoritatea emitenților. Rezultatele pot fi puse pe seama evoluției pozitive a companiilor listate, care au reuşit să beneficieze de creşterea puternică a economiei și au înregistrat  rezultate operaţionale semestriale superioare celor raportate anul trecut, acordând dividende consistente”, a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 35,7 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii august.

Top tranzacții (august)
  1. Banca Transilvania 182 mil. lei
  2. Fondul Proprietatea 83 mil. lei
  3. OMV Petrom 79 mil. lei
  4. BRD – GSG 78 mil. lei
  5. Romgaz SNGN 71 mil. lei
Creșteri de cotație (august)
  1. Oltchim Râmnicu Vâlcea +20%
  2. Vrancart Adjud +19%
  3. Electroaparataj Târgoviște +14%
  4. Electrocontact Botoșani +14%
  5. Transilvania Construcții Cluj +12%
Comenteaza