Banca Transilvania: revoluția digitală va fi principala provocare a sectorului bancar

Banca Transilvania: revoluția digitală va fi principala provocare a sectorului bancar

Principala provocare pe termen mediu a sectorului bancar constă în încorporarea revoluției digitale printr-o colaborare echilibrată cu serviciile de tehnologie financiară, aspect fundamental pentru creșterea eficienței, accesibilității și securității relevă un raport al asupra acestui domeniu al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Printre principalii factori de risc pentru evoluția sectorului bancar din România pe termen scurt menționăm nivelul ridicat al deficitelor la finalul ciclului economic postcriză. Cu toate acestea, nu ne așteptăm la o ajustare severă (similară cu cea din perioada Marii Recesiuni), dat fiind că activele interne nu sunt supraevaluate, iar oportunitățile investiționale sunt consistente, mai ales după o dinamică foarte lentă a investițiilor în ultimii ani”, relevă Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al BT.

“Creditul neguvernamental ar putea crește cu ritmuri medii anuale de 5,8% în 2019, 3,9% în 2020, 3,3% în 2021. Pentru depozitele neguvernamentale previzionăm dinamici medii anuale de 8,6% în 2019, 8,5% în 2020, respectiv 9,3% în 2021, scenariu susținut de majorarea venitului real disponibil al populației și de perspectivele ca rata de economisire să se mențină la un nivel ridicat, în contextul semnalelor de rebalansare a politicii economice interne”, conform BT.

Conform statisticilor Băncii Naționale a României (BNR) soldul creditului neguvernamental a crescut pentru a treia lună la rând în mai, cu un ritm lunar de 0,4%, la 257 de miliarde de lei, nivel record. Se evidențiază majorarea soldului creditului neguvernamental denominat în lei pentru a patra lună consecutiv, cu o dinamică lunară de 0,7%, la 170 de miliarde de lei.

Evoluția a fost determinată de creșterea componentei populație cu 1,3% lună/ lună la 99 de miliarde de lei, pe fondul climatului pozitiv din piața forței de muncă, nivelului redus al costurilor reale de finanțare și programului Prima Casă. Soldul creditului neguvernamental acordat companiilor s-a consolidat la 70 de miliarde de lei în mai.

Raportul credite-depozite a crescut de la 76% în aprilie la 76,5% în mai, evoluție determinată de majorarea componentei leu cu 0,8 puncte procentuale lună/lună la 77% (pe segmentul valutar s-a înregistrat o scădere cu un ritm lunar de 0,1 puncte procentuale la 75,5%).

Marjele nete de dobândă practicate în sectorul bancar intern au înregistrat evoluții divergente în luna mai: creștere pe segmentul leu, scădere pentru euro. Aceste evoluții au fost influențate de perspectivele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România) și de fluctuația percepției de risc investițional (creștere până la comunicarea rezultatelor alegerilor europarlamentare).

Datele BNR indică o creștere a ratei creditelor neperformante de la 4,75% în aprilie la 4,80% în mai, evoluție care confirmă faza de maturitate a ciclului economic postcriză. Indicatorul de solvabilitate s-a menținut cu mult peste pragul minim recomandat (19% în TI 2019).

Comenteaza