Banca Transilvania: s-au redus restanțele românilor la bănci

Banca Transilvania: s-au redus restanțele românilor la bănci

Rata creditelor restante a scăzut la cel mai redus nivel din anul crizei în țara noastră, atât la împrumuturile în lei, cât și în valută, relevă un raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“În România rata creditelor restante a scăzut de la 2,65% în octombrie la 2,55% în noiembrie, cel mai redus nivel din aprilie 2009 (2,61% la lei și 2,41% la valută), evoluție influențată de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de diminuarea costurilor reale de finanțare”, observă Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT.  

Pe de altă parte, deficitul finanțelor publice s-a adâncit cu 42,5% an/an la 37 miliarde de lei în perioada ianuarie-noiembrie 2019 (reprezentând 3,56% din produsul intern brut), evoluție determinată de majorarea cheltuielilor cu 13,5% an/an, la 326 miliarde de lei. Veniturile au urcat cu 10,7% an/an, la 289 de miliarde. Rezervele internaționale au scăzut în decembrie spre minimul din iunie 2019.

S-au diminuat dobânzile bancare

Banca Națională a României a publicat datele privind evoluția ratelor de dobândă practicate în sectorul bancar intern în noiembrie 2019. Statisticile indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă, determinată de declinul ratelor de dobândă la credite.

Evoluția a fost influențată de perspectivele de politică monetară (mondiale, europene și interne) și de factorii din sfera sectorului bancar autohton (intensificarea concurenței în contextul implementării Revoluției Digitale și excesul de lichiditate, care reprezintă un cost de oportunitate).

Marja netă de dobândă pentru creditele-depozitele în sold în lei a scăzut la 6,48% în noiembrie 2019. Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite și de creșterea ratei de dobândă la depozite.

Pe segmentul credite-depozite noi în lei marja netă de dobândă s-a diminuat la 6,27 puncte procentuale în noiembrie, pe fondul declinului ratei de dobândă la credite, cu un ritm lunar de 18 puncte bază, la 9,20% și al majorării ratei de dobândă la depozite, cu o dinamică lunară de patru puncte bază, la 2,94%.

Marja netă de dobândă a scăzut și pe segmentul credite-depozite în sold în euro în noiembrie, cu două puncte bază raportat la octombrie, la 1,97 puncte procentuale. Evoluția a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite, cu două puncte bază lună/lună, la 2,09% și de consolidarea ratei de dobândă la depozite la 0,13%.

Pe segmentul credite-depozite noi în euro, marja netă de dobândă s-a consolidat la 2,03 puncte procentuale în noiembrie. Ratele de dobândă la credite și depozite au stagnat la 2,15%, respectiv 0,13%. În perioada ianuarie-noiembrie marjele nete de dobândă au scăzut la creditele-depozitele în lei, dar și la cele în euro.

“Ne așteptăm ca evoluția marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern să fie influențată în perioada următoare de deciziile și semnalele de politică monetară (îndeosebi SUA, Zona Euro și România), mixul de politici economice, evoluția percepției de risc investițional și dinamica cererii de credite pe plan intern. Din perspectiva termenului mediu, previzionăm apropierea graduală a marjelor nete de dobândă la lei spre cele înregistrate la euro, scenariu susținut de continuarea procesului de convergență (nominală și reală) a României spre Zona Euro”, menționează directorul BT.
Comenteaza