Băncile au coborât ştacheta la dobânzi

Băncile au coborât ştacheta la dobânzi
În această lună, dobânzile practicate de unităţile bancare la creditele de nevoi personale ating cele mai mici valori înregistrate de la începutul anului.
Dobânzile la creditele de nevoi personale au ajuns la începutul lui decembrie la cele mai mici valori ale anului, atât pentru împrumuturile în lei, cât şi pentru cele în valută. Specialiştii financiari atrag atenţia că 2011 ar putea aduce noi scumpiri ale creditelor care îi vor afecta în special pe cei ce au contractat deja un împumut.

Ultima perioadă a marcat o scădere generală a dobânzilor percepute de către bănci la creditele de nevoi personale. Portalurile de informaţii financiare care centralizează ofertele băncilor arată că, din septembrie până la începutul lunii decembrie, dobânzile practicate de bănci la creditele de nevoi personale au scăzut, în medie, cu o jumătate de punct procentual, până la un minim al anului, de 13,8%. Dobânda anuală efectivă (DAE) a creditelor de nevoi personale a ajuns la un minim de 21,1%. Aceasta este formată din indicii Robor sau Euribor, calculaţi ca o medie a ultimelor şase sau trei luni, la care se adaugă o marjă fixă a băncii şi un comision de administrare. În lunile anterioare multe bănci au majorat dobânzile pentru a-şi acoperi costurile cu implementarea Ordonanţei nr. 50/2010, privind contractele de credit.

Pentru un împrumut de nevoi personale, fără garanţii, OTP Bank oferă cel mult 10.000 de euro, pe o durată maximă de 7 ani, la o dobândă care începe de la 9,23%. Dobânda este formată din Robor la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%. CEC Bank oferă credite de nevoi personale fără garanţii de până la 40.000 de lei cu o dobândă de 11,65%, pe o durată de cel mult 5 ani. BCR s-a folosit de prilejul împlinirii a 20 de ani pentru a oferi persoanelor fizice dobânzi promoţionale la credite şi depozite. Astfel, BCR a venit cu o reducere de 20% a dobânzii la creditul de nevoi personale fără garanţii. La Divers Extra în lei, banca oferă o dobândă fixă cuprinsă între 6% şi 8,4%, iar la creditele în euro dobânda este de 8,4%. Dacă la această dobândă se adaugă valoarea medie a Robor pe ultimele 6 luni, de 7%, se ajunge la o dobândă minimă de 13% pe an pentru creditele de BCR.

BCR oferă o dobândă fixă de 8% pe an pentru depozitele constituite în lei la termen de 3 luni şi 4% pe an dobândă fixă pentru depozitele constituite în euro la termen de 3 luni. Banca Transilvania (BT) are o ofertă tentantă pentru creditele de nevoie personale. Pentru produsul Practic BT, vine cu o ofertă formată din Robor la 6 luni, la care se adaugă o dobândă fixă de 7 puncte procentuale. Prin urmare, dobânzile percepute de BT încep de la 14%, adăugându-se comisionul de administrare. În funcţie de suma solicitată şi de monedă, dobânzile percepute de Raiffeisen Bank sunt cuprinse între 9% şi 17%, cele mai mici dobânzi fiind la creditele de nevoi personale în euro, cu o valoare mai mare de 7.000 de euro. DAE solicitată de bancă în această perioadă este cuprinsă între 16,39% şi 24,18%, cea mai mare valoare fiind înregistrată la creditele mai mici de 3.000 de euro.

Creditemai scumpe de anul viitor

Scăderea dobânzilor este preconizată să se încheie la mijlocul anului viitor. Mulţi specialişti se aşteaptă ca din al doilea semestru al lui 2011 să avem de-a face cu o nouă creştere a Euribor, ceea ce va antrena creşterea dobânzilor la noile creditele acordate de bănci. De pe urma acestui fenomen vor avea de suferit şi clienţii cu vechime ai băncilor fiindcă Ordonanţa nr. 50 interzice societăţilor bancare să umble la marja de dobândă după acordarea creditului. În prezent, media Robor la 6 luni e de 7%, iar cea a Euribor, de 1,25%.


Comenteaza