Băncile vor să taie din numărul de angajaţi

Băncile vor să taie din numărul de angajaţi
Bancherii anticipează intensificarea activității de creditare (77%) și îmbunătățirea performanței financiare a principalelor linii de servicii, în speță comerţ (80%) și în corporate banking (62%), conform estimărilor pentru anul acesta cuprinse în Barometrul Bancar ARB & EY.

 
EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), cea de a doua ediție a indicelui industriei bancare prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre. Au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de 90%. 77% din bănci anticipează intensificarea activității de creditare, procentul celor care se așteaptă la o creștere semnificativă a creditării s-a dublat față de 2014. Cadrul legislativ al insolvenței și aplicarea lui este principalul aspect care descurajează creditarea pentru 95% din bănci. 
 
„Băncile preconizează relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum industria, agricultura, sănătatea și segmentul IMM, dar există aspecte care descurajează sau cresc costul creditării în condițiile în care creditarea este la cel mai scăzut nivel din regiune relativ la PIB. Modificările aduse cadrului legislativ al insolvenței nu sunt suficiente în lipsa unei schimbări semnificative în ceea ce privește aplicarea lui. Problemele întâmpinate de bănci în această privință reprezintă principalul aspect care descurajează creditarea companiilor”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele de onoare al ARB. 
 
Construcțiile, sectorul imobiliar comercial și transporturile sunt sectoare pentru care bancherii se așteaptă la restricții. 80% se așteaptă la o îmbunătățire a performanței financiare a liniei de retail banking. „Pentru multe din bănci așteptările de îmbunătățire a performanței nu înseamnă că vor deveni profitabile în 2015, ci mai degrabă că vor reduce substanțial pierderile, eventual vor avea un mic profit sau că vor crește baza de active ca premiză a îmbunătățirii performanței financiare. Doar câteva bănci vor avea în 2015 o profitabilitate apropiată de așteptările acționarilor”, spune Gelu Gherghescu, asociat în EY România. 
 
În comerţ 90% din bănci anticipează o creștere a cererii de credite imobiliare. 24% se așteaptă chiar la o creștere semnificativă a cererii pentru credite imobiliare. Și în cazul creditelor de consum, peste 80% din bancheri se așteaptă la o creștere a cererii. Într-o proporție de 70% băncile anticipează creștere și în privința cererii de creditare pentru clienți persoane juridice. În ceea ce privește produsele de hedging, procentul celor care se așteaptă la creșteri este de 61%.
 
80% se așteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească, iar 40% preconizează chiar o scădere. “Trendul european este diferit, ceva mai multe bănci decât în 2014 așteptându-se la o creștere a cheltuielilor cu provizioanele. Dat fiind recentul exercițiu de evaluare a calității activelor, această așteptare este explicată de pregătirea tranziției la noul standard de raportare financiară IFRS 9. Pentru marea majoritate a portofoliilor și a băncilor implementarea noilor cerințe va duce la creșterea provizioanelor”, a precizat Gherghescu.  
 
Deși se așteaptă ca veniturile nete din dobânzi și veniturile nete din comisioane să nu crească, un procent mare de bănci (90%) anticipează că rezultatele financiare se vor îmbunătăți. Previziunea se explică prin faptul că, deși îmbunătățirea vine din reducerea costului riscului, în multe cazuri va însemna trecerea de pe pierdere pe un uşor profit. "Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătățească. În absența unor perspective de profitabilitate similare cu cele ale sectoarelor bancare performante din regiune capitalul nu are nicio motivație să rămână și cu atât mai puțin să vină în sectorul bancar românesc”, a subliniat Gherghescu. 
 
Gestionarea riscurilor, în special cel reputațional, respectiv conformarea cu reglementările pe zona consumatorilor ocupă primele 3 locuri pe agenda bancherilor. Simplificarea proceselor și automatizarea rămâne importantă. Se intensifică așteptările privind consolidarea sectorului bancar pe termen și mediu. 50% din bancheri se așteaptă la o consolidare de anvergură medie în următoarele 12 luni. în timp ce la orizontul următorilor trei ani, 41% din banci estimează o consolidare de anvergură.
 
Băncile sunt mai interesate de vânzarea de active, procentul celor care iau în considerare acest aspect ajungând la 59%, dublu față de anul trecut, însă în majoritatea cazurilor este vorba de credite neperformante. A crescut la 14% procentul băncilor interesante de parteneriate și consorţii. 55% se așteaptă să reducă ușor numărul de angajați. Cheltuielile cu remunerarea angajaților nu vor scădea în peste 80% din bănci și chiar vor crește în 32% din acestea. 

Comenteaza