Bani pentru ministrul Cîțu, prin grupul BT. S-a adunat 1 miliard €

Bani pentru ministrul Cîțu, prin grupul BT. S-a adunat 1 miliard €
Ministrul finanțelor aplică strategia statului de a se finanţa de la cetăţeni

Vânzarea titlurilor de stat Fidelis, coordonată de grupul financiar clujean Banca Transilvania (BT), a însumat fonduri atrase de 555 de milioane de euro pentru Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în a doua ofertă din acest an de pe piața de capital.

„Dorințele de a genera randamente din economii și de a beneficia de acestea în condiții de siguranță sporită sunt aspecte care acum fac parte integrantă din profilul investitorului de retail. Emisiunile de titluri de stat ale MFP reprezintă un instrument util care permite clienților împlinirea ambelor cerințe, iar listarea acestora pe Bursa de Valori București (BVB) adaugă flexibilitatea investiției ca un avantaj suplimentar.

Interesul deosebit pentru acest al doilea set de emisiuni arată atât atractivitatea randamentelor, cat și încrederea pe care investitorii de retail o plasează în emitent și în intermediari, aspect fundamental pentru dezvoltarea relației dintre aceștia pe termen lung și implicit a pieței de capital”, a declarat Daniela Secară, director general al BT Capital Partners (BTCP) Cluj.

MFP a atras 2,7 miliarde de lei prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație derulată în acest an prin sistemele BVB. Valoarea rundelor de finanțare derulate în acest an la BVB de către MFP a urcat 4,74 miliarde de lei.

În cadrul celei de-a doua oferte, în perioada 9-27 noiembrie, românii au plasat 13.300 de ordine de subscriere pentru titlurile de stat denominate în lei și în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru cele în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadența în 2021 și de 4% în cazul celor cu scadența în 2023. Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB în 7 decembrie și pot fi cumpărate sau vândute oricând prin intermediarii autorizați.

„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populație, care l-a depășit chiar pe cel din vară, dovedește că revenirea cu astfel de instrumente pe piața de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populație, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în MFP, implicit în stat.

Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a statului de a se finanţa de la cetăţeni. Prin achiziția titlurilor de stat, cetățenii participă direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Avem diverse strategii în lume, vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice”, a declarat ministrul finanțelor, Florin Cîțu.

„Pentru mulți dintre românii care au participat în această ofertă titlurile de stat sunt primul contact cu piața de capital și suntem convinși că o parte dintre cei nou veniți în piață se vor uita și spre alte investiții disponibile la BVB. Piața de capital este un canal inepuizabil și eficient pentru finanțarea companiilor, dar și a statului, pentru că vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum și fonduri de investiții, cu active de 42 miliarde lei, și fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei”, a afirmat președintele BVB, Radu Hanga.

„Vorbim de aproape 1 miliard de euro, bani investiți de cetățeni. Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la 250 de miliarde de lei. Așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le oferă o paletă diversificată de astfel de plasamente”, a spus Adrian Tănase, director general al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BTCP (lead manager și Intermediar) și Banca Transilvania (grup de distribuție). Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (intermediari). 

Comenteaza