Bătaie pe birourile Clujului. Clădirile noi au disponibil maxim 10%

Bătaie pe birourile Clujului. Clădirile noi au disponibil maxim 10%
În noile complexe de birouri din oraș sunt folosite toate zonele posibile | Foto: CBC

Centrele regiunilor de dezvoltare sunt asaltate de companiile în căutare de spații moderne de birouri. Dacă la Cluj rata de neocupare este de sub 10%, la Iași aproape că nu mai există spații libere.

Piața imobiliară din România a înregistrat rezultate bune în prima jumătate a anului, iar activitatea în sectoarele de birouri și investiții a fost mai dinamică decât media țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE).

Creșterea produsului intern brut pentru întregul an poate depăși 4%, adică România evoluează peste media regiunii prin prisma performanțelor economice. Perspectiva favorabilă pentru piața noastră imobiliară s-ar putea menține până la finalul anului, potrivit companiei de consultanță Colliers International.

Prima jumătate a anului a consemnat livrări de spații moderne de birouri de 185.000 mp în București - stocul din capitală a ajuns la 2,6 milioane mp. Bucureștiul a fost cea mai dinamică piață de birouri dintre capitalele din ECE.

Cele mai mari proiecte livrate au fost noul sediu Renault (47.000 mp), Business Garden Bucharest (41.000 mp), The Mark și Oregon Park, faza III (ambele 25.000 mp), Timpuri Noi Square – clădirea C și The Bridge, faza II (ambele 20.000 mp). Noile clădiri au avut un grad mediu de ocupare la livrare de 75-80%).

Cererea de închiriere de spații moderne de birouri în România a fost de 188.000 mp în perioada ianuarie - iunie, cel mai bun prim semestru din perioada postcriză. Totuși, relocările din alte clădiri de birouri moderne (stoc competitiv) s-au ridicat la 86.000 mp, iar cererea nouă a scăzut la 49.000 mp.

Rata de neocupare a crescut la 10% la final de iunie 2019 față de 9,5% la sfârșitul anului trecut și 9% în aceeași lună din 2018. Piețele regionale principale de birouri – unde cererea s-a dublat, la 30.000 mp – înregistrează rate de neocupare mai scăzute. La Cluj-Napoca, rata este e sub 10%.

„Ne așteptăm ca rata de neocupare să urce treptat spre 13% în București, însă impactul relocărilor se face simțit cu întârziere, având în vedere că majoritatea sunt preînchirieri, iar unele vor avea loc inclusiv în 2020 - 2021”, a declarat Silviu Pop, Head of Research al Colliers România.

Orașele din Ardeal, preferate pentru depozite

300.000 mp de noi spații de depozitare au fost inaugurați în prima jumătate a anului, cu 40% din aceste suprafețe fiind localizate în zona Bucureștiului. În afara capitalei, investițiile au continuat să fie orientate spre orașele din Transilvania, cu o treime din noile spații industriale și logistice.

Piața este dominată de CTP și WDP – au generat împreună peste jumătate din noul stoc – însă există alte companii care cresc foarte rapid, ca Globalworth, P3, MLP sau Element Industrial. Livrările ar putea ajunge la 0,5 milioane mp în 2019, astfel că stocul de spații de depozitare moderne se apropie de 4,7 milioane mp.

Raportat la suprafața țării, la economie și la populație, stocul din România pare insuficient în comparație cu alte țări din ECE, astfel că piața poate ajunge la un total de spații moderne de depozitare de 8 milioane mp până la finalul deceniului următor.

Cererea totală de închiriere a crescut de peste două ori în primul semestru, la puțin peste 240.000 mp, față de 110.000 mp în primul semestru din 2018. O tranzacție notabilă a fost cea realizată de Pirelli, care a închiriat 64.000 mp de la WDP în Slatina, una din cele mai mari tranzacții din ultimii ani. Tranzacția a propulsat segmentul auto ca lider absolut ca solicitare totală, generând 52% din contractele de închiriere de spații industriale și logistice din prima jumătate a anului.

Încep să intre bani din Asia

În timp ce intrările de fonduri în Polonia au rămas în urmă (-20%) după un prim semestru foarte bun în 2018, investițiile au accelerat în România în trimestrul II după un prim trimestru ceva mai slab. Primul semestru s-a încheiat cu un volum investițional de 345 de milioane de euro în România. În ECE, segmentul birourilor a continuat să domine, crescând cu 43% față de primul semestru din anul anterior.

“România a urmat această tendință, tranzacțiile cu clădiri de birouri generând 62% din investițiile imobiliare. Pentru restul anului, estimăm că această proporție de două treimi a segmentului de birouri se va menține. Capitalul românesc și cel sud-african au generat fiecare aproape jumătate din tranzacții în primul semestru.

Vedem în piață nume care nu s-ar fi uitat la România acum câțiva ani, cum ar fi fondurile de pensii din țări cu rating suveran de AAA sau mari investitori instituționali, interes din partea investitorilor veniți din regiuni nu foarte active până acum pe piața locală - Asia, Orientul Mijlociu”, remarcă analiștii imobiliari.

Colliers este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări, înglobând 14.000 specialiști. În 2018, veniturile corporate au fost de 3,3 miliarde de dolari, cu active gestionate de 26 de miliarde. 

Comenteaza