Belvedere, salvat prin concurs de idei

Belvedere, salvat prin concurs de idei
Arhitecţii propun amenajarea Cetăţuii, un obiectiv de prim rang al oraşului. Dealul are nevoie de consolidări, legături cu oraşul şi un proiect solid pentru valorificarea poziţionării sale.

În primă fază, zona Cetăţuii din Cluj-Napoca va fi studiată în cadrul unei universităţi de vară ce va avea loc în primele două săptămâni ale lunii iulie. Acesta poate fi însă un prim pas înspre pregătirea unei teme de concurs pentru proiectul care să salveze unul dintre atuurile uitate ale oraşului, consideră urbaniştii.

În cadrul cursurilor ce vor avea loc în 2-16 iulie, studenţii unor facultăţi de specialitate din cadrul universităţilor clujene (Arhitectură, Artă, Peisagistică, Sociologie, Media-Foto, Gravură) vor analiza zona şi vor veni cu propuneri pentru revitalizarea Cetăţuii. "Acum facem o selecţie a studenţilor, pe bază de CV-uri şi idei trimise, pentru a-i alege pe cei mai talentaţi. Numai de la Arhitectură vom avea 35 de studenţi. La fiecare dezbatere pe care o vom avea vor fi prezenţi şi specialişti, oameni cu experienţă, care să discute cu studenţii despre propunerile lor. Ideea ar fi să iasă ceva credibil în urma acestor studii, pentru a avea o bază de lucru, un fel de studiu de prefezabilitate. Ideal ar fi ca după aceea să se realizeze un concurs de idei, dar pentru asta trebuie să fie de acord şi proprietarul terenului din zonă (Unita Turism Holding - UTH - n. red.) şi primăria", a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART). În afară de tentativele de competiţii pentru extinderea Bibliotecii Centrale Universitare şi pentru Centrul Cultural Transilvania, Clujul nu se poate lăuda cu prea multe precedente la capitolul concursuri. "Ar cam trebui să ne obişnuim şi noi mai mult cu această abordare", a completat Guttmann.

Realizarea de relevee (măsurători, desene şi schiţe ale zonei), obiectiv inclus în cadrul şcolii de vară, completată de studii economice privind potenţialul zonei, ar putea constitui baza pentru tema de concurs, consideră arhitectul Vasile Mitrea. "Această iniţiativă şi ideile studenţilor sunt un bun prilej pentru a se contura o pre-temă de concurs. Desigur, tema finală pentru o competiţie privind un obiectiv cum e Cetăţuia trebuie gândită de specialişti. Ideea de concurs este foarte binevenită şi ar fi cazul să facă şi Clujul aşa ceva, având în vedere că alte oraşe, cum ar fi Braşovul, au făcut astfel de concursuri pentru amenajarea de spaţii publice. Ideal ar fi să se realizeze un concurs internaţional. Acolo trebuie făcute amenajări foarte serioase, consolidări geotehnice, reabilitarea unei astfel de zone ia ani buni de lucru, nu se rezolvă prin câteva propuneri care să mai cosmetizeze zona până la un termen cum a fost cel propus de administraţie - Zilele Clujului. Trebuie rezolvate relaţia cu oraşul, accesele. Se punea la un moment dat chiar problema corelării cu amenajarea Someşului. Aşa ceva nu se face printr-o acţiune pompieristică. Cetăţuia este un dar natural extrem de important, un element turistic excepţional cu un astfel de punct de belvedere, un obiectiv de prim rang al oraşului, care trebuie tratat cu toată seriozitatea", a menţionat Mitrea.

Acesta a precizat că primăria ar trebui chiar să ia în considerare posibilitatea unui schimb de terenuri cu principalul proprietar privat din zonă, având în vedere importanţa Cetăţuii pentru oraş. În urmă cu câteva luni, primăria a convocat specialiştii la o dezbatere privind zona Cetăţuii, prilej cu care aceştia au venit cu o serie de propuneri. Urbaniştii au propus realizarea unui plan urbanistic de zonă protejată, intervenţii de stabilizare a versantului, legături mai bune cu oraşul, amenajarea unui teatru de vară sau a unor parcuri tematice şi colaborarea proprietarului privat din zonă - UTH, ce deţine jumătate din suprafaţă, mai precis 5,3 ha în zonă. În aprilie, primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru UTH, solicitat pentru informarea privind amenajări exterioare în cadrul complexului hotelier Belvedere.

Preşedintele filialei OART a prezentat în cadrul dezbaterii de la primărie imaginea Cetăţuii sub zăpadă, ilustrată prin fotografii recente care surprind starea zonei: dealul e greu accesibil, devastat de alunecări de teren, neîntreţinut şi cu imaginea blocată de cablurile aeriene din oraş. Un actor important în amenajarea zonei este însă o companie privată - UTH deţine jumătate din Cetăţuie. Alexandru Apahidean, director al sucursalei clujene a Unita, a recunoscut că proprietarul e depăşit de situaţie şi că nu se poate angaja unilateral la amenajarea suprafeţelor. În anii '70 a fost lansată ideea unui traseu pietonal care să conexeze centrul istoric de un punct major de interes pentru oraş - Dealul Cetăţuii, arată Vasile Mitrea, în volumul "Cluj-Napoca în proiecte. 50 de ani 1960-2010", ce prezintă o succesiune de ocazii pierdute pentru oraş. Pietonalul pornea chiar din Piaţa Unirii, traversa Piaţa Muzeului, presupunea pietonal pe malul drept al Someşului şi "saltul" peste râu cu o pasarelă pentru a ajunge la Aleea Scărilor, potrivit prezentării arhitectului Mitrea. Ideea a fost uitată după 1990.

Primăria vrea rezultate rapide

"Aşteptăm rezultatele şcolii de vară pentru că mizăm pe faptul că studenţii vor veni cu nişte idei pe care vom putea să le preluăm şi să le punem în timp scurt în practică, chiar anul acesta. Nu vrem să facem un concurs de idei pentru că procedura este mai greoaie şi presupune şi alocări din bugetul local, care de obicei se fac la început de an", a explicat primarul Radu Moisin.

Kristina REŞTEA , Luminiţa SILEA

 

Comenteaza