Berea la plastic, preferata românului

Berea la plastic, preferata românului
Ambalajul de tip PET conduce în opţiunile consumatorului de bere din ţara noastră, având o pondere de 52%, conform Asociaţiei Berarii României.

Românii beau cel mai mult bere ambalată la PET (52,5%), urmată de cea la sticlă (28,2%), la cutie (15,8%) şi la draught (3,5%), arată statisticile pe 2012 ale organizaţiei producătorilor bere din ţara noastră. Ponderea ambalajului PET a crescut cu 1,2% faţă de anul precedent, faţă de o descreştere de 2% a celei la sticlă.

„Berea la PET oferă cel mai bun raport între volum şi preţ, iar astfel putem să menţinem costurile mai scăzute la nivelul în care se găseşte România. Dacă în China consumul de bere ar creşte cu 10%, preţul malţului în Europa ar exploda. Sectorul berii în ţara noastră are un nivel zero al evaziunii, raportat la investiţiile de 1,2 miliarde de euro pe care le-a realizat. Soluţia pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piaţa berii nu reprezintă creşterea accizei la bere, ci politici de stimulare a acestui sector de activitate şi a celor conexe, agricultura şi turismul, precum şi măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe piaţa băuturilor alcoolice", a declarat ieri, la Cluj, Constantin Bratu, directorul ABR.

Veniturile scăzute ale românilor se reflectă în accesibilitatea scăzută a unor produse precum berea. Un român trebuie să muncească 24 de minute pentru a-şi putea cumpăra o bere, faţă de o medie europeană de cinci minute, conform ABR. Numărul angajaţilor din acest sector a scăzut cu 20%, până la 76.000, faţă de cel înregistrat în vârful de consum de bere atins în 2008, iar producţia a coborât în aceşti ani de la 20,2 la 17 milioane hl. În România există 20 de fabrici de bere, dintre care 12 fac parte din ABR. Veniturile guvernamentale rezultate din industria berii s-au cifrat la 651 de milioane de euro în 2010. Anul trecut acest sector s-a mai redresat, până la 18,2 milioane hl, în creştere cu 7% faţă de cel precedent.


ABR grupează şase companii de profil, cu 4.250 de angajaţi. Liniile de producţie sunt prezente în oraşele Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov, plus două miniberării în Cluj-Napoca şi în Timişoara. Ea cuprinde companiile Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, Ursus Breweries, United Romanian Breweries Bereprod, Clinica de Bere, dar şi Asociaţia Producătorilor de Hamei şi Soufflet Malt. ABR a fost înfiinţată în 2004, fiind afiliată la organizaţia Berarii Europei, care grupează 2 milioane de angajaţi şi care generează taxe şi impozite de 50 de miliarde de euro.

Ardelenii şi berea

70% dintre ardeleni consumă bere atunci când ajung pe terasă, potrivit unui studiu al GFK. 40% din locuitorii Transilvaniei au declarat că aceasta nu le lipseşte vara în frigider. Doi din trei ardeleni o apreciază pentru proprietatea sa de a hidrata şi tot atâţia cred că însoţeşte cel mai bine petrecerile cu prietenii. De asemenea, 70% dintre transilvăneni susţin că un consum moderat de bere poate preveni apariţia pietrelor la rinici, iar o treime, că este fabricată din ingrediente naturale sau că poate fi considerată o sursă naturală de vitamine tip B. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.024 de persoane de peste 18 ani, în perioada mai-iunie 2012.

 

Comenteaza