Birocrația a blocat autostrada Cluj – Mureș

Birocrația a blocat autostrada Cluj – Mureș
Lucrările la tronsonul Câmpia Turzii – Târgu-Mureș al Autostrăzii Transilvania (A3) au fost compromise timp de un an din cauza din cauza lipsei autorizațiilor și avizelor de construire, dar și a întârzierii exproprierilor.

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a reluat licitația pentru atribuirea contractului de construire a tronsonului Târgu Mureș - Ungheni, parte a proiectului A3 Câmpia Turzii – Târgu-Mureș. Valoarea estimată a contractului, care presupune 4,5 km de autostradă și un drum de legătură de 4,7 km, este de 284,9 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată.

Termenul de depunere a ofertelor este 7 decembrie, acestea urmând să fie deschise pe 3 ianuarie 2017. La adjudecarea contractului, CNIR va ține cont de preț (70%), de perioada de garanție ofertată (24%) și de garanția pentru rosturile de dilatație (6%).

"Durata contractului este de minim 78 de luni și cuprinde 18 luni perioada de execuție a lucrărilor și minim 60 de luni perioada de notificare a defecțiunilor. Durata contractului de lucrări poate varia în funcție de perioada de notificare a defecțiunilor suplimentar ofertată de operatorul economic desemnat câștigător", precizează CNIR.

Licitația a fost reluată deși contractul a fost adjudecat anterior de consorțiul format din firmele Lemacons, Vega 93 și Arcada, cu o ofertă de 178 de milioane de lei. În aprilie, contractul a fost reziliat la cererea constructorilor, ca urmare faptului că instituția nu a emis ordinul de demarare a lucrărilor nici după an de la semnarea contractului, din cauza lipsei autorizațiilor și avizelor de construire și a nefinalizării exproprierilor necesare.

Tronsoane întârziate de autorizări și exproprieri

Mai multe porțiuni din A3 au fost întârziate din astfel de motive. Lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău – Borș s-au decalat ca urmare a lipsei documentelor de reautorizare. “Odată ce se schimbă constructorul de la o lucrare deja autorizată, autorizaţia însăşi trebuie refăcută, nu actualizată doar cu schimbarea intervenită”, a menţionat Vasile Fonoage, lider al Federaţiei Patronilor Bihor.

În acest an, pe tronsonul Gilău - Nădăşelu au fost scoase din fondul forestier 7,45 ha de pădure pentru continuarea lucrărilor. CNIR a transmis Agenției Naționale pentru Achiziții Publice documentațiile de atribuire pentru procedurile de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor la nodul Gilău.

Până la sfârşitul anului ar trebui să fie gata porţiunea de 8,7 km dintre Gilău şi Nădăşelu, dar nu se va putea face legătura în acest an, cu ceilalţi 52 km, dintre Câmpia Turzii şi Gilău, pentru că podul peste Someş, ce va uni cele două tronsoane, va fi gata abia în primăvară.

Podul a rămas blocat mai mulţi ani deoarece compania americană Bechtel, care îl avea inclus în proiect, a început lucrările, dar nu le-a finalizat, deoarece în 2013 a fost reziliat contractul pe care îl avea cu statul român. Când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă, în 2011, nu a fost cuprins şi podul pentru că era în şantier la Bechtel, rezilierea fiind realizată după finalizarea licitaţiei pentru Gilău - Nădăşelu.

Proiectul autostrăzii Braşov - Borş a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit multe modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. 

Ulterior s-au dat noi termene de finalizare, ultimul estimat fiind 2020. Din șoseaua Brașov - Borș, de 433 km, sunt finalizați 52 km, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, construit de Bechtel. În prezent se află în lucru sau în pregătire tronsoanele Gilău - Nădăşelu, Târgu-Mureş - Ogra - Câmpia Turzii, Suplacu de Barcău - Borş.

Comenteaza