Boema, din nou de vânzare: 900.000 de euro, negociabil VIDEO

Boema, din nou de vânzare: 900.000 de euro, negociabil VIDEO
Proprietatea de pe Iuliu Maniu clasată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri, este scoasă, din nou, la vânzare. În 2011 aceasta a fost tranzacţionată, dar noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă.

Dacă în urmă cu mai bine de doi ani când a fost oficial scoasă la vânzare preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro, Boema se vinde acum pentru 900.000 de euro. Negociabil.

"Boema este de vânzare acum. Din păcate, nu s-a restaurat încă, dar sperăm să se întâmple şi ceva de acest gen la un moment dat", spune Ramona Cuc, director de vânzări al Remax/Grup de Lux, agenţia care intermediază oferta. ZIUA de CLUJ relata în martie 2011 că celebra proprietate din centrul oraşului fusese recent vândută, tranzacţia încheindu-se pentru un preţ de aproximativ un milion de euro, potrivit informaţiilor de la acea dată. "Vânzarea s-a făcut acum un an şi jumătate, iar proprietarul este o persoană fizică. Din motive personale, acesta a decis să vândă această proprietate, având în vedere că nu se poate ocupa mai departe de restaurarea ei", a explicat Ramona Cuc.

Scoasă iniţial pe piaţă pentru 1,7 milioane de euro, Boema a ajuns ulterior la 1,49 milioane ca preţ de ofertă şi apoi la 999.000 de euro, valoare în jurul căreia s-a realizat tranzacţia prin care Boema a fost preluată de actualul proprietar. Acum, preţul solicitat este de 900.000 de euro, acesta fiind însă negociabil. "Cu un renume bine întipărit în memoria clujenilor, obiectivul se redeschide investitorilor interesaţi în relansarea uneia din cele mai importante locaţii din istoria vieţii mondene clujene. Imobilul este neocupat sau locuit, iar în extrasul de Carte Funciară nu există nicio sarcină, trasferul de proprietate putându-se face imediat. Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită în urmă cu circa 180 de ani, este amplasată ultracentral, pe strada Iuliu Maniu, având un front generos la stradă şi o faţadă impozantă", se precizează în anunţul de vânzare.

Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are aproximativ 800 mp. Terenul are o suprafaţă de 1.330 mp, iar clădirea este amplasată la frontul străzii şi este structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod. "Deşi este o clădire istorică, starea ei tehnică nu prezintă degradare majoră, neexistând igrasie sau infiltraţii de apă în zidărie şi nici fisuri sau surpări. Suprafaţa desfăşurată însumând şi pivniţa şi podul este de aproape 2.000 mp, existând posibilitatea de reorientare spre diferite funcţiuni viitoare", susţin reprezentanţii proprietarului.

Proprietatea de pe strada I. Maniu nr. 34 este clasată ca monument istoric, potrivit comisiei zonale de profil. Aceasta s-a aflat o perioadă în gestiunea municipalităţii, iar în 2000 a fost emis ordinul de evacuare a spaţiului de către societatea Arta Culinară, administratorul grădinii. Ulterior, a fost preluat de omul de afaceri Dorin Drăgoi, dar a fost revendicat şi recuperat în instanţă. Surorile Hirsch, moştenitoarele clădirii, sunt cele care au revendicat proprietatea. Proprietara, membră a familiei Hirsch, plecată în Israel, nu intenţiona să dezvolte o afacere, aşa că după rezolvarea problemelor juridice, a decis să scoată la vânzare terenul şi clădirea. Anul trecut, clădirea a fost preluată de un nou proprietar, conform informaţiilor oferite de Grup de Lux/ReMax.

Noile construcţii, în acord cu statutul de monument istoric

Statutul de monument istoric al proprietăţii de pe strada Iuliu Maniu presupune restricţii în ceea ce priveşte viitoarele intervenţii de restaurare. "Clădirea în spatele căreia e grădina este una cu arhitectură barocă, iar locul a fost transformat în anii socialismului într-o terasă-restaurant care avea şi ring de dans. O problemă pentru investitor ar fi că nu are mari posibilităţi de construire. Ţinând cont că e vorba despre o clădire-monument, în zona centrală, se va cere conservarea elementelor baroce, iar orice intervenţie nouă va fi foarte greu acceptată (în Comisia de monumente - n. red.)", explica arhitectul Vasile Mitrea, după ce clădirea a fost scoasă la vânzare.

 

Comenteaza