“Briliantul” Mutu, falimentat de un businessman clujean

“Briliantul” Mutu, falimentat de un businessman clujean
Adrian Marțian și Adi Mutu, pe vremea pe când erau parteneri de afaceri | Foto: Fanatik

Fostul mare fotbalist român Adrian Mutu relatează că a pierdut 3 milioane de euro în urma investiției făcute într-o fabrică de biodiesel alături de omul de afaceri Adrian Marțian.

„Am pierdut bani mulți în afaceri și m-am lecuit, dar pot să trăiesc decent, ca o persoană normală. Nu vreau să spun câți bani aveam când m-am lăsat, dar am pierdut 3 milioane de euro în fabrica de biodiesel pe care o aveam la Oradea cu băiatul ăla, Marțian. Fabrica a intrat în faliment și nu m-am ales cu nimic. Dar pot să trăiesc liniștit, am bani”, a spus Adrian Mutu, la GSP.

În 2013, când Mutu era prezent la Oradea alături de Marțian, investiția vehiculată a fost de 10 milioane de euro, conform Bihon.ro. În 2015, la început, fabrica a fost vândută pentru 5 milioane de euro. Pentru a face investiția în fabrică, fostul atacant s-a sfătuit cu fostul șef al Finanțelor Bihor, Ioan Lascău, cu care s-a cunoscut în timpul unor competiții sportive, acesta fiind un apropiat al naţionalei de fotbal.

Între Mutu și Lascău a existat, până la momentul investiției, un contract de consultanță financiară pe doi ani. Lascău declara că afacerea cu biodiesel a început când Mutu juca la Cesena (Italia). „După ce Adi a semnat cu Ajaccio, italienii au început să-l condiţioneze; voiau să intre şi ei în afaceri, să fie coproprietari, nu doar să le plătească o chirie. Aşa am ajuns să mutăm fabrica în Serbia, acolo unde am primit facilităţi aşa cum primesc cei care investesc sume mari.

Am ajuns să discutăm cu ministrul Finanţelor, cu ministrul Dezvoltării din Serbia, până am considerat că e necesară o altă locaţie, pe fondul unor şicane. În acest fel, am contactat o firmă de transport și am adus instalaţiile prin Vama Borş şi le-am pus într-un depozit. Acum instalăm liniile de producţie şi din aprilie sperăm să avem producţie de biodiesel pe bază de rapiţă ”, explica Lascău. Marţian, partenerul lui Mutu de la Oradea, este un om de afaceri din Dej care atunci semnase un acord de preluare a echipei UTA Arad.

Instalaţia de biodiesel pe bază de rapiță a fost amenajată în 2013 într-o hală de 3.000 mp pe trei linii tehnologice, care aveau o capacitate de producţie de 72 de tone pe zi. Mutu şi Marţian se aşteptau ca aceasta să fie una dintre afacerile viitorului, ca urmare a normelor europene care cereau ca un anumit procentaj din motorină să fie bio. Ulterior, Marțian l-a reclamat pe Mutu la Serviciul de Investigare a Fraudelor, cerându-i despăgubiri de 5,5 milioane euro.

Ca acționari ai Ama Biodiesel, societate cu sediul în București și cu punct de lucru la Borș, figurează Rodica Mutu (50%), Viorica Hulpe (40%) și Teodor Narcis Godeanu (10%), conform platformei financiare Termene.ro. Societatea avea o pierdere de 20 de milioane de lei anul trecut și figura cu zero angajați.

Comenteaza