Brânzeturile “europene” Ibănești, făcute cu lapte de Cluj

Brânzeturile “europene” Ibănești, făcute cu lapte de Cluj

Produsele lactate Ibănești, singurele din România cu certificatul european de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP) sunt fabricate cu lapte adus din județul Cluj.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, „Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, dar și Telemea de Ibăneşti (DOP).

„Faptul că avem un DOP ne-a adus numai câştiguri. Nu înţelegem de ce nu avem mai multe astfel de produse în România. Notorietatea, publicitatea ne-au adus profit, creştere a vânzărilor“, a spus Mircea Todoran, cofondator al producătorului Mirdatod Prod, care deţine brandul, alături de fratele său, David, în emisiunea Investiți în România!

La începutul acestui an a finalizat investiţie într-o nouă fabrică la Reghin, de 7,5 milioane de euro, în judeţul Mureş. Investiţia a fost începută în 2018 prin implementarea unui proiect european.

„Vrem să creştem cifra de afaceri şi profitabilitatea. Anul trecut am înregistrat 10,5 milioane de euro, cu noua fabrică vrem să trecem de 15 milioane. Produsele sunt vândute la nivel naţional în marile reţele. Acum căutăm noi clienţi pentru a fi pe toată piaţa românească şi sper să reuşim. Vom avea şi produse bio în gamă. Laptele nostru provine din ferme bio din Mureş, Harghita, Cluj, din regiune“.

Todoran a spus că statul ar trebui să se implice în promovarea produselor locale peste graniţă după modelul altor ţări, precum Grecia (Brânza Feta), iar Ministerul Agriculturii să faciliteze întâlniri între producători şi reţelele de magazine.

Comenteaza