BT: “Vom rămâne alături de clienții noștri dacă se aplică taxa pe activele bancare”

BT: “Vom rămâne alături de clienții noștri dacă se aplică taxa pe activele bancare”

Banca Transilvania (BT) Cluj, cel mai mare finanțator al economiei românești, vrea să împartă acționarilor dividende de 0,8 miliarde de lei din profitul pe 2018, dar atenționează că instituirea taxei suplimentare pe activele bancare va încetini dezvoltarea sistemului bancar românesc și va afecta creșterea economică.

“În aşteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, BT reiterează ideea conform căreia capitalul şi competențele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investițiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele față de țările vestice.

Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemului bancar românesc și va afecta creșterea economică. Cu toate acestea, BT, bancă şi entitate românească, va rămâne alături de clienții săi, aşa încât aceştia să fie cât mai puțin afectați de eventuala taxă”, a precizat conducerea BT.

Conform raportului anual prezentat la Bursa de Valori București, pentru BT 2018 a însemnat continuarea creşterii organice responsabile, investiții masive în experiența digitală a clienților, integrarea Bancpost şi începerea implementării modelului său de business la Victoriabank, în Republica Moldova.

“Fiind cel mai mare grup financiar din România, suntem conştienți de responsabilitatea pe care o avem față de economia românească, de cei peste 3 milioane de clienți, dintre care 700.000 creditați, față de cei 31.000 de acționari români persoane fizice, investitori pe BVB, şi față de cei 7 milioane de acționari indirecți, prin pilonul II de pensii”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

Administratorii propun un dividend de 17 bani/acțiune

Activele grupului financiar BT au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde de lei, iar creditele au crescut până la 38 de miliarde. Profitul net consolidat al grupului este de 1,25 miliarde de lei, din care cel al băncii, de 1,21 miliarde, rezultat care include și cheltuielile de integrare a Bancpost.

Profitul operațional al băncii a crescut la 1,8 miliarde de lei datorită eficientizării şi consolidării business-ului. Depozitele clienţilor au ajuns la 65,1 miliarde de lei, din care 43,3 miliarde ale clienţilor persoane fizice, iar 21,8 miliarde, ale persoanelor juridice.

În 2018 a avut loc și fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului.

Consiliul de Administrație al BT a decis să propună acționarilor distribuirea din profitul anului trecut de dividende în numerar de 818 milioane de lei brut, reprezentând 0,17 lei/acțiune. Se va propune și capitalizarea diferenței până la totalul profitului din 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.

BT a urcat 50 de locuri în clasamentul Brand Finance Banking 500 2019, publicat de The Banker, cu o creştere de 39% a valorii de brand de până la 242 milioane USD, respectiv a ratingului de la A+ la AA, față de 2018. Principalii competitori ai BT de pe piața românească sunt BCR și BRD – Groupe Societe Generale.   

 

Principalele informații din raportul BT

 

Susținerea antreprenorilor, populației şi comunității în 2018:

• 65.000 de credite cu dobândă fixă acordate persoanelor fizice

• 3,7 milioane de carduri în portofoliu (21% cotă de piață în România)

• 15,5 miliarde de lei portofoliul creditelor IMM

• 11 miliarde de lei soldul creditelor ipotecare/imobiliare

• 125 de sedii BT din întreaga țară au fost modernizate

• 23 milioane de lei investiți în comunități, educație şi sport în 1.000 de proiecte de implicare şi responsabilitate socială, anul trecut.

 

Investiții în digitalizare:

• 200 de milioane de tranzacții efectuate cu cardurile BT

• 475.000 carduri de credit în portofoliul grupului BT, care generează 35% din tranzacțiile cu carduri de credit la comercianții din România

• 50.000 de POS-uri gestionate (25% din terminalele instalate în România)

• 2 milioane de operațiuni au avut loc, în medie, zilnic

• Numărul de utilizatori BT24 Internet Banking a depăşit 1 milion, +14% față de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cel de Mobile Banking este de 560.000 (+34%)

• Volumul tranzacțiilor prin Internet Banking +20%, prin Mobile Banking +54%

• BT Pay, prima aplicație de tip wallet din România, lansată în ianuarie 2018, are acum 12 funcționalități dezvoltate în decurs de 10 luni 

• 50 de bancomate multifuncționale BT Express Plus

 

Informaţii financiare & rating Fitch:

• Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, de 4,97% la 31 decembrie 2018

• Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%

• Solvabilitatea băncii fără profitul din  2018 este de 18,59%, iar cu profit, de 21,53%

• În ianuarie 2019, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung al BT (IDR) la ‘BB+’, cu perspectivă stabilă, și ratingu de viabilitate la ‘bb+’

Comenteaza