BUSINESS FOCUS Comenzi noi în industrie

BUSINESS FOCUS Comenzi noi în industrie
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat evoluția comenzilor noi în industrie în decembrie și 2014. Ele au crescut cu 1,6% an/an în decembrie, notându-se evoluția componentelor bunuri de uz curent (+13,7% an/an) și bunuri de consum îndelungat (+53,6%).

Comenzile în industria bunurilor intermediare și cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu câte 0,5% an/an în ultima lună. Per ansamblu, în 2014, comenzile noi în industrie s-au majorat cu 5,8% an/an, remarcându-se dinamica componentei bunuri de consum îndelungat (+34,3%). Componentele bunuri de capital, bunuri intermediare și bunuri de uz curent au consemnat creșteri anuale de 3,8%, 6,4%, respectiv 8,2% în 2014.

Anul trecut, cele mai importante ritmuri de majorare a comenzilor s-au consemnat în următoarele ramuri ale industriei (cele mai expuse la impulsul cererii externe): textile (12,6%), calculatoare/produse electronice și optice (14,4%), mașini/utilaje/echipamente (14,5%), echipamente electrice (15,3%). Evoluția comenzilor noi în industrie confirmă acumularea de moment economic în sfera consumului privat intern (principala componentă a produsului intern brut, cu o pondere de peste 63%).

Decelerarea comenzilor de bunuri de capital (de la 18,4% an/an în 2013 la 3,8%  în 2014) exprimă faptul că sunt necesare noi fluxuri investiționale în economie pentru redinamizarea industriei românești (care pare să fi atins potențialul). În scenariul macroeconomic central ne așteptăm la relansarea investițiilor productive în România pe termen mediu, după declinul din ultimii ani.

Investițiile productive ar putea crește cu ritmuri medii anuale cuprinse în intervalul (7-9%) în perioada 2015-2017, evoluție susținută de scăderea costurilor de finanțare în economie (la minime istorice) și relansarea creditului în lei; redinamizarea consumului privat intern; perspectiva relansării investițiilor publice; performanța recentă a exporturilor (încasări record din export în ultimele trimestre) și perspectiva continuării acesteia pe termen mediu.

Comenteaza