BUSINESS FOCUS. Producţia industrială scade din ritm

BUSINESS FOCUS. Producţia industrială scade din ritm
Institutul Național de Statistică a publicat dinamica producției industriale în noiembrie și în perioada ianuarie-noiembrie 2014. Ea a scăzut cu un ritm lunar de 0,8% în noiembrie, pe fondul declinului componentelor prelucrătoare cu 0,7% și extractivă cu 7,3%.

Raportat la noiembrie 2013, producția industrială a crescut cu doar 0,2%, dinamică anuală în decelerare și cel mai redus ritm din semestrul I din 2013. Ramura prelucrătoare a urcat cu 1,1% an/an. Ramurile extractivă și utilități au scăzut cu ritmuri anuale de 2,6%, respectiv 6,7%.
 
Se notează evoluția producției de bunuri de capital (+3,5% an/an) și bunuri de consum îndelungat (+7,5%), care exprimă premise favorabile pentru investiții și consum pe termen scurt. În perioada ianuarie-noiembrie 2014 producția industrială a consemnat un avans de 6,3% an/an, notându-se dinamica ramurei prelucrătoare (+7,7%), susținută de performanța exporturilor.
 
În analiza pe grupe industriale se remarcă evoluţia componentelor bunuri intermediare (+3,8% an/an), de consum îndelungat (+8,8%) și de capital (+11,8%). Aceste evoluții au fost influențate favorabil de dinamica consumului privat intern (creștere cu 5% an/an la nouă luni), dar și de performanța exporturilor (au urcat spre noi maxime istorice în 2014).
 
Printre ramurile industriei prelucrătoare cu cea mai bună evoluție anuală la 11 luni se menționeză echipamente electrice (+13,5% an/an), produse de cocserie și din prelucrarea țițeiului (+15%), tutun (+17,3%), alte mijloace de transport (+21,8%), hârtie și produse din hârtie (+27,2%), calculatoare și produse electronice și optice (+55,4%).
 
Evoluția recentă a producției industriale confirmă faptul că potențialul a fost atins (dinamica anuală a inițiat o tendință descendentă din mai 2014), fiind necesare investiții suplimentare pentru ameliorarea acestuia. 
 
În scenariul macroeconomic central revizuit recent ne așteptăm la relansarea investițiilor productive în ritm mediu anual de 7-8% pentru perioada 2015-2017, cu impact pozitiv pentru producția industrială (redinamizarea acesteia).
 
Printre factorii care susțin acest scenariu: momentul favorabil din sfera consumului privat intern; nivelul record al încasărilor din export și importanța unor noi investiții pentru a susține performanța exporturilor; nivelul minim record al costurilor de finanțare în economie; perspectiva relansării investițiilor publice.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza