BUSINESS FOCUS Record de excendent al contului curent

BUSINESS FOCUS Record de excendent al contului curent
Pe parcursul săptămânii trecute piața titlurilor de stat din România a fost influențată, în principal, de ședința de politică monetară din Statele Unite, cu impact asupra direcției fluxurilor internaționale de capital adresate piețelor emergente. Se observă continuarea divergenței față de piețele europene, acestea resimțind puternic impactul programului derulat de Banca Centrală Europeană.

 

În SUA a avut loc a doua ședință de politică monetară a FED din acest an. Banca centrală a actualizat scenariul macroeconomic central de previziune pe economia americană, a menținut rata de dobândă de referință (la nivelul minim istoric (0-0,25%) și a modificat elementele de ghidare a politicii monetare. Astfel, FED a redus previziunile privind dinamica produsului intern brut, a ratei șomajului și a inflației pe termen mediu.

Comunicatul ședinței de politică monetară exprimă explicit posibilitatea demarării procesului de normalizare a ratei de dobândă de referință, cel mai devreme, în iunie anul curent. Membrii Comitetului de Politică Monetară au revizuit în scădere prognoza privind dinamica ratei de dobândă de referință pe termen mediu, surprinzând așteptările pieței financiare. În acest context, rata de dobândă la titlurile de stat americane la 10 ani s-a redus cu 8,2%, la 1,94% (declin cu 10,4% de la începutul anului).

În Zona Euro, indicatorii macroeconomici au consemnat evoluții predominant favorabile, care exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică graduală. Evoluțiile din piețele de titluri de stat din regiune continuă să fie influențate de programul monetar neconvențional inițiat de Banca Centrală Europeană pe 9 martie (cumpărări de obligațiuni suverane emise de țările din regiune). În acest context, rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani s-a redus cu 28,2%, până la 0,18% (un nou minim istoric) săptămâna aceasta (scădere cu 65,6% de la începutul anului).

Pe plan intern se notează evoluția contului curent în ianuarie (excedent de 554 milioane de euro, nivel record). Piața titlurilor de stat a fost, însă, influențată săptămâna trecută de așteptările privind ședința de politică monetară din SUA și de semnalele emise de FED la această ședință. Rata de dobândă la 10 ani a crescut semnificativ în prima parte a săptămânii (la 3,34%, miercuri, înainte de comunicatul FED) și a scăzut ulterior. Per ansamblu, acest indicator a consemnat un avans de 5,4%, la 3,24% pe parcursul săptămânii (scădere cu 10,4% de la începutul anului).

Statul s-a împrumutat cu 335,1 milioane de lei prin titluri scadente în ianuarie 2018, respectiv cu 345 de milioane prin obligațiuni cu scadența în aprilie 2020, la costuri medii anuale în creștere, la 2,08%, respectiv 2,58%. Pentru săptămâna aceasta previzionăm că piața obligațiunilor suverane din România va reacționa la dinamica macrofinanciară internațională și la știrile macroeconomice interne.

Calendarul economic pentru perioada 23-27 martie include datele finale privind dinamica PIB în 2014 și a încrederii consumatorilor în luna martie, evoluția inflației, a comenzilor de bunuri de capital și a vânzărilor de case în SUA; dinamica industriei prelucrătoare, sectorului de servicii și încrederii consumatorilor în Zona Euro și a climatului de afaceri din Germania în luna martie; evoluția creditului neguvernamental în România. Statul are programate săptămâna viitoare licitații cu certificate de trezorerie, cu scadențe în iunie 2015 (500 milioane de lei) și martie 2016 (1 miliard de lei).

Comenteaza