BUSINESS FOCUS. Scad dobânzile la creditele în lei

BUSINESS FOCUS. Scad dobânzile la creditele în lei
Datele Băncii Naționale a României (BNR) a ratelor de dobândă aplicate în sectorul bancar intern în noiembrie 2014 arată continuarea evoluțiilor divergente, însă spre deosebire de octombrie, marjele nete de dobândă au scăzut pe segmentul lei și au crescut ușor pe euro.

 
Declinul marjelor de dobândă pe segmentul lei a fost determinat de decizia de politică monetară a BNR din noiembrie (reducerea ratei de dobândă de referință de la 3% la 2,75%), dar și de excesul de lichiditate la lei. Ratele de dobândă au atins minime istorice la creditele și depozitele în lei, atât la cele în sold, dar și la cele noi, în noiembrie 2014.
 
Creșterea marjei de dobândă la moneda europeană pare să fie de natură temporară, având în vedere perspectivele de politică monetară din Zona Euro (implementarea unor noi măsuri de relaxare monetară) și România (convergența ratelor rezervelor minime obligatorii către nivelul din Uniunea Monetară Europeană).
 
Pe segmentul credite/depozite în sold în lei marja netă de dobândă s-a redus cu 23 puncte de bază (p.b.) lună/lună, la 5.31 puncte procentuale (p.p.), evoluție determinată, în principal, de declinul ratei de dobândă la credite (cu 35 p.b., la 7,79% - nivel minim istoric). Rata de dobândă la depozite s-a diminuat cu 12 p.b. lună/lună la 2,48% - nivel minim istoric.

La credite/depozite noi în lei marja netă a scăzut cu 24 p.b., la 4,28 p.p. (minimul din primăvara 2011), evoluție determinată de scăderea ratei de dobândă la credite cu 53 p.b. la 6,53% (minim istoric).  Rata de dobândă la depozite s-a diminuat cu 29 p.b., la 2.25% (minim istoric).

În ceea ce privește creditele/depozitele existente în euro marja netă a urcat cu 2 p.b. lună/lună, la 3.27 p.p., evoluție determinată de declinul mai pronunțat al ratei de dobândă la depozite (cu 6 p.b. la 1,55% - minim istoric). Rata de dobândă la credite s-a redus cu 3 p.b. la 4,83% - minim istoric.
 
Marja netă de dobândă a crescut cu 22 p.b., la 3,22 p.p. pe segmentul credite/ depozite noi în euro, evoluție determinată de majorarea ratei de dobândă la credite cu 13 p.b., la 4,56%. Rata de dobândă la depozite s-a redus cu 9 p.b. la 1,34%- minim istoric.
 
Dinamica recentă a acestor indicatori se încadrează în limitele scenariului central al BT, conform căruia vom asista la convergența ratelor de dobândă (lei vs. euro), date fiind premisele privind politica monetară pe termen mediu (România, Zona Euro), dar și perspectivele de aderare a României la la Uniunea Monetară Europeană și Uniunea Bancară Europeană.
 
Din perspectiva trimestrelor următoare, marjele de dobândă ar putea converge și să se stabilizeze la 5 p.p. pentru creditele/depozitele în sold în lei, respectiv la 3 p.p. pentru creditele/depozitele în sold în euro.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza