BUSINESS FOCUS. Urcă produsul intern brut

BUSINESS FOCUS. Urcă produsul intern brut
Datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS) indică avansul produsului intern brut (PIB) cu un ritm trimestrial de 1,8% în trimestrul trei (T3) din 2014, după declinul cu 0,4% din T2.

 
 
Se notează avansul consumului privat cu 1,1% și stabilizarea investițiilor productive (declin cu doar 0,9%). În dinamica anuală, economia internă a urcat cu 3,2%, evoluție determinată, în principal, de contribuția cererii interne (2,4 puncte procentuale). A persistat însă divergența între dinamica consumului privat (+4,1%) și declinul investițiilor productive (cu 3,5%).
 
În primele nouă luni din 2014 PIB a avansat cu 2,8% an/an. Cererea externă  netă a contribuit cu un punct procentual: exporturile au crescut cu 8,1% an/an, iar  importurile s-au majorat cu doar 5,7%. Cererea internă a avut o contribuție de 1,8 puncte procentuale la dinamica PIB, remercându-se avansul consumului privat (+4,8%). Investițiile productive au scăzut cu 7,3%.
 
Din perspectiva ofertei agregate se notează evoluţia comerțului (+3,1% an/an),  tranzacțiilor imobiliare (+3,5%), industriei (+4,2%) și informaticii (+15,3%). Sectorul primar a stagnat la 9 luni. În T4 s-au consemnat evoluții macroeconomice predominant favorabile, pe fondul dezghețării investițiilor publice și al stabilizării investițiilor private. Exporturile au atins valori record în octombrie (4,9 miliarde de euro), iar consumul privat a accelerat. Condițiile din piața forței de muncă au continuat să se amelioreze.
 
În sfera cererii externe nete exporturile par să fi atins potențialul, dinamica  anuală a acestora decelerând la 2,9% în noiembrie, la 4,66 miliarde de euro  (componenta Uniunii Europene a urcat cu 5,2%, contrabalansând declinul componentei extracomunitare cu 2,8%). Ritmul anual de evoluție a importurilor a accelerat la 3,9% în noiembrie, la 5.11 miliarde EUR: componenta comunitară a urcat cu 4.3%, iar componenta extracomunitară s-a majorat cu 2,4%. Deficitul comercial s-a intensificat cu 14,6% an/an, la 449 de milioane de euro, determinat de atenuarea excedentului din relațiile comerciale cu țările extracomunitare (cu 65,4%).
 
În perioada ianuarie-noiembrie exporturile au urcat cu 6,5% an/an, la 48,7 miliarde de euro (avans al componentei UE, cu 8,2%, la 34,7 miliarde de euro), iar importurile au crescut cu 6%, la 54 de miliarde (componenta extracomunitară a crescut cu 9,2% an/an, la 13,3 miliarde). Deficitul balanței comerciale s-a intensificat cu 1,8% an/an, la 5,3 miliarde de euro, fiind de notat divergența între ajustarea deficitului cu țările UE (cu 10%) și deterioarea competitivității în relațiile comerciale cu țările non-UE.
 
Dinamica exporturilor se resimte în industrie: producția a crescut cu 3,7% an/an în octombrie, prin evoluția ramurei prelucrătoare (+5%). În intervalul ianuarie-octombrie producția industrială a crescut cu 7%, ramura prelucrătoare (cu cea mai mare expunere la export) consemnând un avans de 8,4%.
 
Momentul din sfera consumului privat continuă favorabil, susținut de majorarea  salariilor, declinul cotațiilor internaționale la țiței, scăderea ratelor de dobândă și relansarea creditării în moneda națională. Comerțul cu amănuntul a accelerat în noiembrie: dinamică lunară de 2,1% (ritm de 7,1% an/an). În intervalul ianuarie-noiembrie vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,2%, mai ales prin bunurile alimentare (+8,4%) și nealimentare (+10,9%).
 
În sfera pieței forței de muncă climatul a continuat să se amelioreze pe final de  an. Numărul de șomeri a scăzut la 617.000 și rata șomajului s-a redus la 6,5%  în noiembrie, valorile minime din 2009.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza