Business-ul industrial al fraților Pavăl dă înapoi în pandemie

Business-ul industrial al fraților Pavăl dă înapoi în pandemie

Producătorul de cărămizi Cemacon, controlat de compania băcăuană Dedeman, a raportat afaceri de 29 de milioane de lei în T1/2020, mai mici cu 7% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul net a scăzut și mai mult, cu 20%, fiind de 10,6 milioane, conform ZF. Cemacon este producător de cărămizi controlat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl prin societățile Dedeman (73,3%) şi PIF Industrial (16,7%). Compania a înregistrat venituri din vânzări de 29,6 milioane de lei în T1, mai mici cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul operaţional a fost de 15,1 milioane lei, în minus cu 13%.

Compania este controlată de către retailerul de bricolaj Dedeman. În 2019, Cemacon a rambursat anticipat către Banca Comercială Română un credit de 3,7 milioane de euro pe care îl datora una dintre societățile din grup, Cemacon Real Estate (CRE), finalizând restructurarea financiară și operațională.

Dedeman a investit în companie și a devenit acționar majoritar în 2018. Cemacon SA are ca obiect principal de activitate fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă. CRE a fost înființată ca urmare a acordului semnat de către Cemacon SA și BCR pentru a prelua o parte a datoriei și a activelor, conform procesului de restructurare.

Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR. Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha.

Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ - servicii. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj.

Comenteaza