Când se deschide al treilea MALL al Clujului. Ce hipermarket vine şi ce probleme de trafic vor apărea

Când se deschide al treilea MALL al Clujului. Ce hipermarket vine şi ce probleme de trafic vor apărea
Până la finalul acestui an se aşteaptă ca un nou ansamblu imobiliar cu sute de apartamente să fie dat în folosinţă. La primele două niveluri va avea un centru comercial.

La poarta Mănăşturului se construieşte intens. Un ansamblu imobiliar cu sute de apartamente şi cu centru comercial este pe cale să fie inaugurat.

320 de apartamente cu 2,3 şi 4 camere va avea ansamblul Platinia, ridicat de societăţile Florisal şi Drusal, controlate de omul de afaceri Vasile Puşcaş, nimeni altul decât ginerele fostului ministru PSD Ioan Rus. Florisal şi Drusal sunt, de fapt, firme de salubritate, care operează în Satu Mare şi Maramureş.

200 de apartamente au fost scoase la vânzare şi multe dintre acestea şi-au găsit deja proprietar, iar 120 vor fi închiriate în regim hotelier. Multe apartamente înseamnă şi multe maşini, iar întrebarea este cum va rezista traficul Clujului unui nou test de stres.

Al treilea mall

Ansamblul va avea, la primele două niveluri, un mall. Dacă apartamentele ar urma să fie finalizate în noiembrie, galeria comercială va fi deschisă abia în martie 2017, susţine Oana Bănuţ, director de PR & marketing.

Dacă vom conveni că Sora, Sigma şi Central nu sunt mall-uri, atunci putem socoti că Platinia vine după Iulius şi Polus. Se zvoneşte că în Cluj ar urma să se mai construiască şi un al patrulea mall, în zona Pieţei Abator, dar acolo lucrările încă nu au început.

Oana Bănuţ a explicat că galeria comercială îşi va anunţa partenerii abia la începutul anului viitor, dar a lăsat să îi scape că hipermarketul va fi "new-entry" în Cluj. "Altceva decât ceea ce există în acest moment în oraş", a spus directorul de PR & marketing. Având în vedere că la Cluj există deja Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland, observăm că din paleta naţională de hipermarketuri lipseşte doar Mega Image.

Galeria Platinia va mai avea peste 40 de magazine, restaurante şi cafenele, sală de fitness, farmacie, bancă şi agenţie de turism.

Nu există soluţii pentru trafic

Ansamblul dispune de două etaje subterane de parcare, în total 535 de locuri; circa jumătate, cele de la nivelul -2, vor fi destinate proprietarilor, cealaltă jumătate, de la nivelul -1, clienţilor magazinelor.

Sute de maşini vor intra sau vor ieşi din noul ansamblu, fie că merg acasă, fie că merg la cumpărături, iar acest lucru poate destabiliza traficul spre şi dinspre Mănăştur. Platinia este în plin proces de construire a unui drum care urmează să fie donat municipalităţii şi care leagă Calea Mănăştur de strada Oţetului.

"Strada are trei benzi şi jumătate, patru pe alocuri. Noi o facem până la stratul de uzură", arată Oana Bănuţ. Numai că există o problemă de acces: la ieşirea din ansamblu, şoferii vor fi obligaţi să vireze dreapta, spre Mănăştur. În plus, nici cei care vin dispre vestul oraşului nu vor putea intra la mall, decât dacă fac un ocol larg.

"Le-am cerut celor de la primărie să realizeze un sens giratoriu, dar nu l-au mai făcut. Chiar nu ştiu cum vor proceda şoferii", a spus Oana Bănuţ.

Invitat zilele trecute la Realitatea FM, citymanagerul Gheorghe Şurubaru nu a avut soluţie. "Am participat la mai multe discuţii în comisia de urbanism, s-a discutat despre sens giratoriu şi drum. Am înţeles încă că sensul giratoriu nu se va realiza. Este o problemă pe care trebuie să o reglementăm, pentru că va exista un aport mare de maşini în zonă", a spus Şurubaru.

Comenteaza