Cartierul Tineretului - parc fotovoltaic: plângeri penale şi acuzaţii de şantaj

Cartierul Tineretului - parc fotovoltaic: plângeri penale şi acuzaţii de şantaj
Acţionarii majoritari ai Polus Real Estate, fost partener al primăriei clujene în proiectul imobiliar, pretind 30 de milioane de euro sau reluarea planurilor imobiliare alături de administraţie.

Anunţul a fost făcut marţi de reprezentanţii acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate (PRE), aflaţi în conflict cu fostul partener, Arpad Paszkany, artizanul reconversiei planurile imobiliare într-un proiect fotovoltaic. Acesta susţine că omul de afaceri maghiari Sandor Demjan şi reprezentanţii săi încearcă de fapt să blocheze o investiţie care ar fi benefică pentru Cluj: parcul fotovoltaic promis de Green Energy Napoca (GEN).

Luna trecută, primăria, ce şi-a dat girul pentru reconversia proiectului imobiliar în unul de energie verde, a eliberat autorizaţia de construire pentru parcul fotovoltaic Cartierul Tineretului, de pe Dealul Sf. Gheorghe, dezvoltat prin GEN. Între timp, prin Iris Venture (acţionar majoritar al PRE), reprezentanţii milionarului maghiar au depus plângere penală împotriva mai multor persoane implicate în proiect, printre care fostul primar Sorin Apostu, fostul viceprimar Laszlo Attila, fostul partener de afaceri Arpad Paszkany şi au intentat un proces civil prin care se cere dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului. Procedura penală încă nu a demarat, după cum au fost informaţi iniţiatorii plângerii, iar acţiunea civilă privind lichidarea societăţii are termen de judecată 9 decembrie. În schimb, lucrurile pentru proiectul fotovoltaic se mişcă: primăria a eliberat în octombrie autorizaţia de construire pentru Cartierul Tineretului în varianta energie verde, adică proiectul parcului fotovoltaic. În acest context, reprezentanţii magnatului maghiar au ieşit public ca să îşi prezinte poziţia în legătură cu noul proiect.

Noi suntem dezvoltatori imobiliari, asta vrem să facem: dezvoltare imobiliară. În cazul în care Consiliul Local (CL) doreşte să ne rămână partener pentru realizarea unui proiect rezidenţial, noi suntem gata să reluăm colaborarea şi să renunţăm la procese", a spus Jenö Kalmar, reprezentant juridic al acţionarilor PRE. „Aceste mişcări şi comportamentul CL au efect nu doar la Cluj, sunt mesaje trimise pe piaţa internaţională", a ţinut să sublinieze Lajos Csiszer, noul director al PRE. Aceştia susţin că au de recuperat investiţii de 30 de milioane de euro. „În octombrie 2011, acţionarii majoritari PRE i-au cerut viceprimarului Clujului Laszlo Attila ca CL să înceteze colaborarea cu GEN şi să acţioneze urgent în recuperarea cotei-părţi de 49% aparţinând adevăratului partener privat, PRE. Pentru că această solicitare nu a primit un răspuns nici până în ziua de azi, compania a fost nevoită să se adrese instanţelor judecătoreşti, în vederea recuperării investiţiilor de peste 30 de milioane de euro făcute în acest proiect de-a lungul anilor. La cererea PRE, instanţa competentă a suspendat punerea în aplicare a hotărârilor atacate, respectiv hotărârea de reconversie a proiectului şi cea de cesiune a părţilor sociale ale societăţii, până la emiterea unei sentinţe definitive şi irevocabile, ceea ce pune bazele legale pentru anularea proiectului GEN", susţin reprezentanţii PRE.

„Ca acţionar majoritar al PRE la 14 mai 2012, compania Iris Ventures Limited (cu 77% din acţiuni) a cerut în mod repetat primarului municipiului Cluj-Napoca şi prefectului judeţului Cluj ca acele hotărâri, lipsite de bază legală, să fie anulate pentru că au produs daune mari administraţiei publice locale şi acţionarilor majoritari PRE deopotrivă. Totodată, compania a depus şi o plângere penală pentru suspiciunea de fraudă, spălare de bani, mită, abuz de putere şi acte de corupţie, comise organizat. Primarul de la acea dată a municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a răspuns în scris că deciziile contestate au fost adoptate în mod legal şi prin urmare nu se vede nici un motiv pentru anularea lor", au precizat oficialii Polus.

Paszkany spune că acţionarii majoritari aveau de fapt alte planuri pentru teren, nicidecum o investiţie imobiliară, după izbucnirea crizei economice mondiale. „Ei au vrut să mă coopteze într-o acţiune cu care eu nu am fost de acord, pe un model pe care au mai acţionat deja în alte proiecte. Au dorit ca terenul să fie folosit drept garanţie la o bancă parteneră pentru ca Demjan să obţină nişte bani. Nu am putut să fiu de acord cu aşa ceva. Eu am avut intenţia şi de a regândi investiţia imobiliară, dar din partea lor nu a existat niciun interes. De fapt, ei s-au gândit că oricum, după cum a fost prevăzut la înfiinţarea societăţii Cartierului Tineretului, aceasta are durata de viaţă de cinci ani, după care încetează să mai existe. Între CL şi PRE a existat un contract prin care Polus se angaja să facă locuinţele sociale în doi ani de la eliberarea autorizaţiei de construire. Prima culpă a Polus intervenea la doi ani de la eliberarea autorizaţiei dacă nu şi-ar fi îndeplinit această obligaţie", a subliniat Paszkany. Acesta a amintit că în condiţiile căderii pieţei imobiliare investiţia în energia verde prin atragerea unui partener străin a fost soluţia identificată pentru a continua proiectul.

„Eu sunt în acest moment doar un intermediar în această afacere, dar pot să vă spun că GEN are capacitatea să realizeze acest proiect. Energia verde este încă o afacere bună. De fapt, toate aceste acţiuni ale lor (ale reprezentanţilor lui Demjan, n. red.) arată a încercări de şantaj. Sunt făcute pentru a bloca această investiţie în parcul fotovoltaic, în speranţa că GEN va accepta să negocieze cu Demjan. El ştie cum gândesc investitorii străini şi mizează pe faptul că astfel de acţiuni ar putea să îi facă reticenţi", a completat Paszkany. Suma pe care acţionarii majoritari ai Polus susţin ar fi investit-o în proiectul Cartierului Tineretului ar fi exagerată. „În afară de aportul la capitalul social, nu au venit cu niciun euro. În aceşti 5-6 ani de când a demarat proiectul eu am suportat investiţiile şi cheltuielile. Valoarea investiţiei pentru pregătirea acestui proiect nu are cum să ajungă la 30 de milioane de euro, e vorba de 8,4 milioane de euro", a precizat Paszkany. Acesta a mai subliniat şi că administraţia locală (ce deţine 51% din Cartierul Tineretului) a acceptat reconversia, prin votul consilierilor locali.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu, a declarat că administraţia se află în trei procese cu PRE. „Avem un proces pe rol la Tribunalul Comercial Cluj - privind cererea PRE de dizolvare a Cartierul Tineretului SRL - pentru imposibilitatea realizarii obiectului de activitate. Un alt proces e la Tribunalul Braşov - privind excepţia de nelegalitate a HCL nr. 489/2010 şi a HCL nr. 274/2011 (reconversia obiectului de asociere în parc fotovoltaic). Cauza a fost respinsă, dar e atacabilă prin recurs. Mai există un proces prin care PRE solicită anularea nr. HCL 235/2012 - privind aprobarea PUZ parc fotovoltaic - pe rol, cu termen în decembrie 2012. Între părţi (acţionarii majoritari şi cei minoritari ai PRE, n.red.) există foarte multe ligitii privind anularea de decizii AGA sau suspendarea de decizii AGA, în care CL NU este parte. Aşteptăm soluţionarea cauzelor pe rol, pentru a se stabili exact paşii de urmat. CL este informat în permanenţă cu privire la stadiul litigiilor", a declarat Buzatu. Ea a declarat că autorizaţia de construire pentru parcul fotovoltaic (sub semnătura actualului primar, Emil Boc, n. red.) a fost eliberată, conform legii. "Este pe riscul celor care se ocupă de acest proiect dacă îl continuă, având în vedere că există multe procese încă nesoluţionate. Noi vom vedea care sunt paşii următori din punctul de vedere al primăriei, după soluţionarea acţiunilor din instanţă", a adăugat Buzatu.

Istoricul proiectului

  • Ianuarie 2007. Se semnează acordul iniţial pentru construirea unui cartier rezidenţial (6.000 de locuinţe şi servicii), prin înfiinţarea Cartierul Tineretului SRL. Asociaţii societăţii erau CL (51%) şi PRE (49%). Ultima este o companie deţinută de către Sandor Demjan şi Sandor Nyul, cu un pachet de acţiuni majoritar, de 87%. Restul acţiunilor sunt deţinute de Paszkany (13%).
  •  Decembrie 2010. Acţionarii majoritari resping în Adunarea Generală (AGA) a PRE reconversia cartierului rezidenţial în orice altă formă de dezvoltare faţă de cea iniţială. Ei decid schimbarea sediului PRE şi a administratorului Andrea Sebõk, numită de minoritar. „Deşi hotărârea de revocare i-a fost comunicată prin executor judecătoresc, administratorul a refuzat predarea arhivei companiei până în 9 octombrie 2012. Acest lucru l-a împiedicat pe noul administrator să îşi exercite funncţia şi să reprezinte compania faţă de terţi", susţin reprezentanţii acţionarilor majoritari.
  • Se decide reconversia proiectului şi cesiunea cotei-părţi de 49% deţinute de PRE în Cartierul Tineretului SRL către GEN, companie reprezentată de Paszkány. Acţionarii majoritari au susţinut că hotărârea a fost luată „fără a-i consulta pe acţionari şi contrar voinţei acestora, atât administratorul cât şi alte persoane împuternicite de către acestea, fără nici un mandat valabil legal". „Ei nu au fost prezenţi la mai multe AGA pentru că nu aveau niciun interes ca proiectul să se realizeze", susţine Paszkany.
  •  Iulie 2011. CL aprobă modificarea contractului de parteneriat pentru realizarea proiectului Green Energy.

 

Comenteaza