Castelul din Gilău respinge invazia imobiliarilor FOTO

Castelul din Gilău respinge invazia imobiliarilor FOTO
Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy, întins pe 11 ha, au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar și vor să îl transmită unei organizații care să îl transforme într-un centru cultural al zonei metropolitane.

“Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către o persoană din Ungaria care și-a manifestat intenția de a-i păstra specificul, mai ales că erau presiuni din partea unui grup de investitori din Cluj care voiau un proiect imobiliar, să facă hotel și alte cele. Pe ei îi interesa doar terenul, nu reabilitarea castelului. Acum obiectivul este administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Au un proiect de reabilitare și sunt semnale că în acest an proprietarul îl va dona FTT. 

Renovarea pe fonduri europene a castelului propriu-zis poate ajunge la 5 milioane de euro, dar încă nu este posibilă pe Programul Operațional Regional, el fiind clasificat în grupa B, cu valoare locală, și nu în A, cu valoare națională, dar se poate accesa o altă linie de finanțare, de maxim 500.000 de euro, pe Programul Național de Dezvoltare Rurală. Ar fi un început, s-ar face ceva, iar peste cinci ani ar putea intra la o clasificare superioară”, remarcă Andras Farkas, președintele Grupului Pont. 

Organizația derulează un program intitulat “Castel în Transilvania” prin care a inventariat 301 de asemenea obiective din Ardeal și Banat, cu scopul ca ele să fie ulterior reabilitate și introduse în circuitul social, turistic și economic. În această perioadă s-a constituit un grup de lucru comun România-Ungaria care a elaborat mai multe direcții de dezvoltare pentru obiectivul din Gilău. Cele mai valoroase vor fi prinse în proiectul propus pentru finanțare europeană. 

Printre acestea se numără sală de cinema, muzeu de arme, bazine pentru copii, cursuri de dansuri medievale, seri literare. Planurile de dezvoltare pe cinci ani vizează restaurarea clădirii principale, transformarea sa într-un centru de marcă al zonei metropolitane Cluj, introducerea în circuitele de turism cultural, scopul fiind ca ansamblul să se autosusțină pe termen mediu și lung. Studiile de fezabilitate de până acum au fost susținute din fonduri proprii.  

Castelul din Gilău a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. Acesta se află într-un parc dendrologic, iar în apropiere au fost descoperite, în 1970, și ruinele unui castru roman. În 1911 castelul a fost recuperat de către contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut de ea până în 1948. 

După 1972 a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 moștenitorului Thomas Barcsay. El a vândut castelul unui investitor din Ungaria, Elek Nagy, cu 1 milion de euro, conform informațiilor ZIUA de CLUJ. Ultimul l-a dat în concesiune FTT, pe 49 de ani. Grădina domeniului a găzduit mai multe evenimente culturale, iar de anul trecut există și un festival al cetății. Accesul publicului se face în prezent doar la cerere.

 

Proiect rezidențial zădărnicit de criză

Dezvoltatorul ImoInvest a propus, înainte de apariția crizei, un proiect imobiliar pe 100.327 mp, în vecinătatea castelului din Gilău, însă acesta a întâmpinat dificultăți de obținere a autorizației de mediu, fiind situat în vecinătatea unei fermei de pui. Proiectul, botezat chiar “La Castel”, cuprindea 140 de imobile, pe câte 500-850 mp, în regim izolat, cuplat sau înșiruit, cu până la două etaje, spații comerciale, grădiniță. După înrăutățirea situației economice, dezvoltatorul a ezitat să demareze investiția, estimată la 15 milioane de euro. Totuși, anunțul privind edificarea ansamblului este încă prezent la intrarea pe drumul de acces spre castel.  

 

Starea castelelor din Ardeal

  • Ruină: Bologa (Cluj), Mănăstirea (Cluj)
  • Semiruină: Sânpaul (Mureș), Almașu (Sălaj)
  • Avansat degradată: Gilău (Cluj), Ozd (Mureș)
  • Mediu degradată: Oradea (Bihor), Răscruci (Cluj)
  • Ușor degradată: Bonțida (Cluj)
  • Bună: Carei (Satu Mare), Ogra (Mureș)

Sursa: Grupul Pont

Comenteaza