Cât de dispuşi sunt tinerii să se mute pentru un job. Ce pretenţii au

Cât de dispuşi sunt tinerii să se mute pentru un job. Ce pretenţii au
Nu foarte mulţi tineri sunt dispuşi să se mute în alt oraş pentru un loc de muncă, însă cei care iau în calcul această variantă ar prefera provincia în detrimentul Capitalei.

32% dintre participanții la chestionar au arătat că nu sunt dispuși să se mute în alt oraș sau în altă țară pentru un job, în timp ce 23% s-ar muta oriunde în lume pentru locul de muncă mult visat, conform unui sondaj realizat, în această toamnă, de Târgul de Cariere. Când vine vorba despre provincie versus Bucureşti, aproape 7% dintre respondenți s-ar muta în provincie pentru un job și abia 2,87% s-ar reloca în capitala României.

Dintre cei care sunt dispuși să se mute pentru dezvoltarea carierei personale, 67,64% ar dori să primească și o locuință de serviciu, 63% ar fi motivați în acest proces de mutare de un salariu mai mare decât cel actual, iar 70% doresc ca noul loc de muncă să fie în domeniul de interes.
Mai puțin contează mărimea orașului: doar 20% ar dori să se mute cu job-ul într-un oraș mai mare, și abia 4% au declarat că ar dori să locuiască într-un oraș mai mic.

Din datele sondajului, reiese că tinerii își schimbă locul de muncă destul de ușor, mai ales dacă sunt nemulțumiți. Astfel, 46,35% au declarat că și-au schimbat job-ul deoarece au găsit o oportunitate mai bună, iar 31% și-au dat demisia pentru că nu erau mulțumiți de cât câștigă. 11% dintre respondenți au renunțat la job pentru că nu le plăcea superiorul direct, iar 12% pentru că nu le plăceau sarcinile de la locul de muncă. O altă tendință interesantă este accea că locul de muncă nu corespunde pregătirii de bază: 55,84% au declarat acest lucru.

Sondajul a fost aplicat în șapte orașe (Iași, Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea, Alba Iulia și Târgu-Mureș), pe un eșantion de 1345 de respondenți. Cât privește profilul celor chestionați, 31,58% lucrează în domeniul IT, 10% în Marketing/Comunicare, 9% în Finanțe/Bănci, tot 9% în domeniul Automotive, 5% în Recrutare/HR și aproape 3% în Construcții/Imobiliare. De asemenea, 30% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare și 15% sunt absolvenți de Masterat.

Industria Clujului tânjeşte după ingineri 

Inginerii, operatorii din centrele de servicii externalizare şi personalul de vânzări au fost cele mai frecvente posturi oferite la Târgul de Cariere (TdC) de la Cluj.

„Au venit peste 80 de companii la standuri, unele pun la dispoziţie şi câte 50-100 de locuri de muncă, au chiar sute de poziţii disponibile, cum sunt cele din sectorul automotive. Firmele prezente la TdC caută atât ingineri, cât şi operatori în centre de servicii, preferabil să ştie 2-3 limbi străine, însă aceştia sunt mai greu de găsit. De asemenea, sunt prezenţi aproape toţi marii retaileri care activează pe piaţă", a declarat Ioana Oros, director de comunicare al TdC Cluj. 

Ce angajaţi vor producătorii industriali

- Bosch: gestionar, inginer, operator, electromecanic, tehnician, informatician, analist
- MMM: inginer (calitate, de proces, de produs, electromecanic), mecanic, operator
- Eckerle: inginer producţie, reglor, tehnician, mecanic, operator asamblare
- Star Transmission: inginer (planificare, stand control, operaţiuni, mentenanţă), tehnician, specialist optimizări, consilier juridic, contabil, funcţionar administrativ

 

Comenteaza