Cât s-au scumpit apartamentele în Cluj față de anul trecut. Locuințele stau mai mult la vânzare

Cât s-au scumpit apartamentele în Cluj față de anul trecut. Locuințele stau mai mult la vânzare
| Foto: Visit Cluj

Apartamentele din Cluj-Napoca au ajuns să coste mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, însă orașul de pe Someș nu e lider în topul scumpirilor din România.

Din cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea, prețul mediu raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă este de 1.453 euro/metru pătrat în luna martie, cu 2% mai mic decât în luna anterioară, potrivit unui comunicat storia.ro.

Apartamente mai scumpe la Cluj față de anul trecut

În luna martie, prețul mediu pe metru pătrat ponderat pentru apartamentele vechi din Cluj-Napoca a rămas la fel ca în luna precedentă, dar a crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul apartamentelor noi a scăzut cu 1% față de luna anterioară, dar a crescut cu 4% față de anul 2022.

Cât s-au scumpit apartamentele în Cluj față de anul trecut. Locuințele stau mai mult la vânzareSursa: storia.ro

Deși este cunoscut ca fiind orașul din România cu prețurile cele mai mari în ceea ce privește locuințele, Cluj-Napoca nu a stat la fel și la capitolul celor mai mari scumpiri din țară. Orașul de pe Someș a fost întrecut pe zona de apartamente vechi de orașe precum Iași, Sibiu și Constanța.

În ceea ce privește scumpirile pentru apartamentele noi, municipiul Cluj-Napoca a fost depășit de Brașov și Arad, București, Timișoara și Iași.

Cât s-au scumpit apartamentele în Cluj față de anul trecut. Locuințele stau mai mult la vânzareSursa: Ibidem

Apartamentele se vând mai greu față de anul trecut

Conform datelor de pe platforma de imobiliare, în luna martie românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna februarie și au realizat cu 16% mai multe contactări, dar cu 18% mai puține contactări față de aceeași lună a anului trecut. Durata de viață a anunțurilor active a scăzut cu 29% față de luna februarie, însă comparativ cu anul trecut este cu 8% mai mare.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 4 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 1 și 3 au avut o creștere temperată, de 1%.

În ceea ce privește locuințele noi, s-au înregistrat creșteri de 1% în sectorul 1, de 3% în sectorul 5 și de 4% în sectorul 6, în timp ce în sectorul 2 și 4 prețurile au scăzut cu 6% și respectiv 1%. În același timp, în sectorul 3 din capitală prețurile au stagnat.

Comenteaza