CAUŢI JOB? Firmele din Transilvania, campioanele angajărilor la final de an

CAUŢI JOB? Firmele din Transilvania, campioanele angajărilor la final de an
Agenţii economici din Regiunea Nord-Vest raportează o previziune netă de angajare (PNA) de +17% în trimestrul IV al anului. Ponderea firmelor care vor să angajeze este de 36%, cea mai ridicată din ţară, iar ponderea celor care prevăd reduceri de personal este de doar 4%, cea mai scăzută la nivel naţional.

Cu toate acestea, perspectivele de angajare aici sunt cu 9% mai slabe decât cele ale trimestrului III, dar rămân stabile comparativ cu anul trecut, potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajării de forță de muncă. Optimismul angajator se restrânge comparativ cu trim. IV /2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparație cu trim. III /2016, în șase din cele opt regiuni. 
 
Angajatorii români se așteaptă ca ritmul angajărilor să rămână constante în intervalul octombrie - decembrie, raportând o PNA de +11%. Încrederea angajatorilor în trimestrul IV este mai puțin accentuată comparativ cu planurile record de angajare formulate în trimestrul III. 19% dintre cei 627 de angajatori din România intervievați prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.
 
„Deși optimismul angajatorilor este mai puțin pronunțat decât în intervalul iulie – septembrie 2016, el revine la un nivel egal cu PNA favorabile din trimestrele I și II ale lui 2016, astfel încât slăbirea relativă a PNA din trimestrul IV nu trebuie privită ca semn al unei piețe a muncii nefavorabile. Este mai degrabă posibil ca proximele alegeri parlamentare, ce ar putea să ducă și la schimbări de politici, să inducă o abordare mai precaută, de expectativă”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
 
Este de așteptat ca pe parcursul perioadei octombrie – decembrie numărul total de angajați să crească în opt din cele 10 sectoare de activitate și în șase din cele opt regiuni. Cea mai puternică prognoză la nivel de sector de activitate se raportează în industria prelucrătoare, unde PNA este de +32%, slăbind cu 2% față de trim. III.

Îmbunătățiri de 5% față de anul anterior sunt raportate de către angajatorii din industria extractivă, unde PNA este de +7%, și din comerț, cu +25%, cea mai puternică din ultimii şapte ani. Perspectivele de angajare sunt negative în două dintre cele 10 sectoare, inclusiv energie electrică, apă, gaz, unde PNA de -10% este cel mai puțin optimistă din trim. III /2013 până în prezent. Cel mai abrupt declin se raportează în sectorul construcții, cu o PNA de -3%.
 
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 22-29 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%. ManpowerGroup este expert global privind forța de muncă, fiind incluși în cercetare 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua angajații pe parcursul trimestrului următor. Manpower România are birouri la Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Sibiu şi Timişoara.

Comenteaza