Ce profit îți aduce în cinci ani un apartament cumpărat în Cluj

Ce profit îți aduce în cinci ani un apartament cumpărat în Cluj
Apartamentele în blocurile noi se vând ca pâinea caldă la Cluj-Napoca | Foto: West City

Un investitor care achiziționa, în 2015, un apartament nou de două camere, în Cluj-Napoca, îl putea vinde acum cu cel puțin 30.000 de euro mai mult, echivalentul unei garsoniere în Florești. 

Cele mai mari creșteri de prețuri în ultimii cinci ani în România au avut loc în Cluj-Napoca și Galați (+69%), Oradea (+61%), Craiova (+51%), Timișoara (+45%), relevă studiul “Piața imobiliară în 2019 și previziuni pentru 2020” al rețelei de agenții imobiliare RE/MAX. Clujul avea cel mai mare preț mediu util (1.610 euro/mp), urmat de București (1.380 euro/mp), Timișoara (1.230 euro/mp), Constanța (1.160 euro/mp) și Brașov (1.130 euro/mp). 

“Piața imobiliară din România a intrat în faza de maturitate. România nu se află într-o situație de boom imobiliar și nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima perioadă. Dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci în mod firesc și România va fi afectată”, afirmă Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

Clujul are cele mai mari prețuri din țară

Cel mai puternic factor de influență a pieței imobiliare în 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților (40%), scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare (13%), accesul relativ dificil la surse de finanțare (9%), evoluția indicelui ROBOR (8%), cererea de achiziții în creștere (8%), relevă un sondaj efectuat pe agenții imobiliari. Cel mai frecvente câștigurile medii lunare ale unui agent au fost 3.000-10.000 lei  (43%), sub 3.000 lei (37%), 10.000-20.000 lei (13%).

Prețurile proprietăților au crescut și au atins o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, de 1.380 euro/mp în București, de 1.010 euro/mp în Iași, de 1.230 euro/mp în Timișoara. Cuc susține că, până în 2022, prețurile locuințelor vor ajunge la valori mai mari în zonele cu potențial de dezvoltare economică. Specialiștii în imobiliare consideră că prețurilor din piața imobiliară în acest an vor crește cu până la 10% (32%), vor stagna (32%), vor scădea până la 10% (18%). Ei spun că evoluția economiei în România va fi în îmbunătățire (61%) sau stagnare (35%).

Piața neagră a imobiliarelor, promovată de români

“Clienții români sunt diverși, complecși, iar unii pot fi dificili. O parte din aceștia au obiecții în ceea ce privește semnarea contractului cu agenția imobiliară, printre care se numără valoarea comisionului ca fiind prea mare, prețul imobilului sau clauzele contractuale. Unii clienți și-ar dori să achite comisionul fără factură sau chiar să nu încheie un contract deloc.

Românii își achiziționează bunuri imobiliare în principal din veniturile proprii și prin intermediul creditelor ipotecare/ imobiliare. Aceștia preferă creditele cogarantate, de tip Prima Casă și chiar rate pe care să le achite dezvoltatorului imobiliar. Piața imobiliară din România este pe un trend de creștere constantă.

În 2019 factorul care a afectat cel mai mult dinamica pieței a fost creșterea prețurilor proprietăților. A urmat scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare și accesul dificil la surse de finanțare. Indicele ROBOR a avut un impact mai redus, asemănător cu cel al epuizării fondurilor programului Prima Casă și cu devalorizarea leului”, observă specialiștii imobiliari.

Un neamț își cumpără locuință în șase ani

Anul trecut prețurile locuințelor au urcat cu 22% în Praga, cea mai semnificativă creștere dintre majoritatea capitalelor europene examinate de către compania de consultanță Deloitte. Cea mai accesibilă ca preț locuință din Europa se află în Portugalia, unde o persoană trebuie să economisească în medie 3,8 ani pentru a o cumpăra. Salariile locuitorilor din Germania, Norvegia și Austria le permit acestora să economisească pentru propria casă doar șase ani.

În Croația, Italia, Ungaria sau Polonia este nevoie de 6-8 ani, iar în Cehia 11 ani pentru a cumpăra un apartament. În România o persoană cu un salariu mediu poate obține un credit pentru o locuință care se poate întinde pe 30 de ani. Cel mai mare preț pe metru pătrat s-a înregistrat la Paris: 12.910 euro. Deși relațiile economice dintre țările europene sunt strânse, piața rezidențială a evoluat diferit.

Top piața rezidențială Europa

1. Franța 4.016 euro/mp
2. Marea Britanie 3.753 euro/mp
3. Germania 3.405 euro/mp
4. Danemarca 2.683 euro/mp
5. Austria 2.612 euro/mp

Sursa: Deloitte

Portughezii au ratele cele mai scăzute

Nivelul creditelor ipotecare este un indicator bun pentru a măsura nivelul pieței imobiliare. Gradul de îndatorare a gospodăriilor a fost înregistrat ca fiind de 20% din venit în Ungaria, 50% în Polonia, Cehia sau Austria și de 170% în Olanda și Danemarca. Ratele cele mai scăzute la creditele ipotecare s-au înregistrat în Portugalia - 1%, Franța și Marea Britanie - 1,4% dobândă. Ungaria are o rată a dobânzii ridicată de 4,5%, iar în România aceasta este în medie de 6%.

Comparativ cu celelalte țări europene, în Italia au scăzut prețurile proprietăților constant de la începutul crizei financiare, iar în Berlin prețurile chiriilor sunt scăzute comparativ cu alte orașe din Europa. Piețele imobiliare sunt sensibile la condițiile economice din întreaga Europă, fiind receptive în special la creșterea produsului intern brut (PIB) și la ratele dobânzilor.

Corelația dintre întârzierea creșterii PIB-ului în Europa și prețurile locuințelor a ajuns la o acuratețe de 83% în ultimii 10 ani. Se așteaptă o creștere economică lentă în Europa, ceea ce va duce la o ușoară creștere a prețurilor locuințelor în anii următori. Totuși, politicile monetare ale băncilor centrale europene vor păstra ratele dobânzilor mici și împreună cu eforturile pentru scăderea șomajului vor susține prețurile de pe piața imobiliară la un nivel rezonabil și constant.

Comenteaza