Video Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani

Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Expoziția în mișcare amenajată în incintă, cu trenuri vechi și noi
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani
Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani

Combinatul Remarul 16 Februarie a marcat vineri aniversarea înființării fabricii din zona gării, din 1870, o dată cu activarea liniei ferate Cluj-Napoca – Oradea. 

“Acum 150 de ani se înființa această linie de cale ferată. Ca un arc peste timp astăzi am semnat, alături de primarii Emil Boc, din Cluj, și de Ilie Bolojan, din Oradea, acordul de implementare a proiectului electrificării și modernizării liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, cel mai important proiect de infrastructură feroviară din Nordul Transilvaniei, în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Avem deja studiul de fezabilitate, ne vom apuca de treabă cât mai curând. Industria feroviară din România poate crește sustenabil, având în vedere tendința de a avea mijloace cu impact ecologic cât mai redus”, a anunțat ministrul transporturilor, Lucian Bode,

“Ne aflăm într-un moment important al industriei transporturilor din România. În ultimii 25 de ani am demonstrat că aici, la Cluj, se poate face producție românească de către români în condițiile unui mediu economic complicat. Industria din România poate nu doar să supraviețuiască, dar și să aibă un viitor. Vă promit că această societate nu își va modifica obiectul său de activitate: domeniul serviciilor de prestații, reparații și construcții de material rulant”, a spus președintele Remarul, Călin Mitică.

“Este bine că ați ținut angajații și că ați menținut acest brand care nu este numai al Clujului, ci și al întregii Românii. E extraordinar să vezi oameni care lucrează de zeci de ani aici. Trebuie să privim cu admirație aceste mâini extraordinare”, a remarcat primarul Clujului, Emil Boc.

“Călătoria cu trenul este tot mai apreciată în Uniunea Europeană, se vor aloca fonduri foarte importante pentru acest fel de transport la nivel european care va deveni unul principal pe continentul nostru. Europa se orientează către mijloace de transport prietenoase cu mediul.

Acum 10 ani, la Cluj erau foarte multe asemenea platforme de producție, care din păcate au fost înlocuite cu mall-uri sau cu orice altceva. Sunt puțini operatori de acest fel în domeniul feroviar în România, iar aceștia trebuie încurajați", a menționat europarlamentarul Rareș Bogdan.

“Sunt mulți oameni integrați în procesul muncii care ar vrea să câștige foarte mulți bani, după cum mai toți credincioșii vor să ajungă în rai, însă ambele lucruri sunt imposibile. La Remarul sunt oameni care fac lucruri frumoase, vagoane noi. Trebuie să punem toți umărul ca să obținem ceea ce ne dorim, de la cei din producție la cei din cultură”, a remarcat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț. 

Remarul 16 Februarie este o companie care se ocupă cu construcția și cu repararea materialului rulant feroviar. Furnizorii săi de materie primă sunt firmele Inda Craiova, Softronic Craiova, Caterpillar, Integral Consulting, Voith, Knorr Bremse. În 2010 aceasta a obținut o licență de producție de la Bombardier Transportation pentru producția de trenuri de mare capacitate AGC. În 2006 compania a achiziționat Metalurgica Aiud, societate specializată pe producția de utilaje pentru metalurgie și construcții metalice.

Revărsare de VIP-uri

Sute de angajați au fost prezenți la eveniment, în una dintre halele combinatului. Atmosfera a fost întreținută de o orchestră și de solistul de muzică populară Dinu Iancu-Sălăjanu. Printre invitații la ceremonie s-au aflat numeroase personalități din domeniile economic, politic sau academic. Printre aceștia s-au numărat Vasile Blaga, Gheorghe Falcă, Ștefan Gadola, Ion-Aurel Pop, Cozmin Gușă, Ovidiu Turcu, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Adrian Crivii. 

Cea mai veche fabrică din Cluj a făcut 150 de ani

Comenteaza