Cele mai râvnite cartiere de pe piaţa imobiliară din Cluj. Creştere de 71 euro/mp în august

Cele mai râvnite cartiere de pe piaţa imobiliară din Cluj. Creştere de 71 euro/mp în august
Cererea încă depăşeşte oferta disponibilă pe piață. Acesta este principalul motiv pentru care preţurile apartamentelor de vânzare din Cluj cresc încontinuu. 71 euro/mp a fost cea mai mare creștere înregistrată în luna august 2017, conform unei analize Blitz Imobiliare.

Creşterea pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca pentru luna august este următoarea: garsoniere - 1.458 euro/mp - cu 52 euro/mp mai mult decat în iulie, apartamente 2 camere - 1.414 euro/mp - cu 32 euro/mp mai mult decat în iulie, apartamente 4 camere- 1.202 euro/mp - cu 29 euro/mp mai mult decat în iulie, apartamente 3 camere- 1.324 euro/mp - cu 18 euro/mp mai mult decat în iulie.

Garsonierele au parte de cea mai mare creștere deoarece "odată cu mărirea suprafeței prețul pe mp scade, motiv pentru care suprafețele mai mici o să aibă tot timpul prețurile pe metru pătrat mai ridicate. Totodată, suma totală investită este mai mică, majoritatea cumpărătorilor de garsoniere reușind să achiziționeze din surse proprii, fără a apela la credite.

În plus, oferta existentă la garsoniere și apartamente cu 1 cameră este destul de limitată, dezvoltatorii axându-se pe apartamente cu 2 și 3 camere, fiind cele mai căutate compartimentări din piață", precizează Bogdan Petrovai, senior broker și team leader al departamentului de vânzări case și apartamente

Top 5 cele mai râvnite cartiere 

Centru - 1.601 euro/mp - creştere mai mare cu 54 euro/mp, faţă de iulie
Zorilor - 1.526 euro/mp - creştere mai mare cu 71 euro/mp, comparativ cu iulie
Gheorgheni - 1.510 euro/mp - în scădere cu 2 euro/mp, faţă de luna precedentă
Mărăşti - 1.504 euro/mp - creştere mai mare cu 31 euro/mp, faţă de iulie
Andrei Mureşanu - 1.450 euro/mp - creştere mai mare cu 30 euro/mp, comparativ cu iulie

Aceste zone reuşesc să scoată pe piaţă cele mai scumpe apartamente deoarece, piaţa cumpărătorilor se ghidează după următoarele criterii: proximitatea faţă de centru şi faţă de zonele cu puncte de interes: universităţi, şcoli, zone mai aglomerate, clădiri de birouri, centre comerciale; infrastructura cartierelor şi spaţiile verzi şi posibilitate de parcare sau garaj.

Aceste zone sunt preferate și de către studenții care își caută apartamente de închiriat. "Centru și Zorilor sunt două dintre cele mai scumpe cartiere deoarece sunt cartierele alese de studenții străini. Aceștia au bugete mai generoase, iar proprietarii cunosc acest lucru, motiv pentru care prețurile sunt în concordanță cu situația.

Cartierele Gheorgheni și Mărăști, următoarele clasate sunt aproape de Iulius Mall, stații de autobuz, facultăți (FSPAC, FSEGA, Dimitrie Cantemir, Universitatea Tehnică). Andrei Mureșanu este un cartier exclusivist, care întotdeauna a fost scump și întotdeauna a fost în top".

În ceea ce privește situația din Cluj și din împrejurimile acestuia, clasamentul conferit de creșterile prețurilor/mp, pe categoriile de apartamente, în luna august, este următorul: garsoniere - 1.382 euro/mp - cu 71 euro/mp mai mult decat în iulie, apartamente 4 camere - 1.153 euro/mp - cu 25 euro/mp mai mult decât în iulie, apartamente 2 camere - 1.249 euro/mp - cu 23 euro/mp mai mult decât în iulie, apartamente 3 camere - 1.231 euro/mp - cu 20 euro/mp mai mult decât în iulie

Mihai Boia, senior broker și team leader-ul din Florești, motivează creșterea cea mai mare/mp a garsonierelor și a apartamentelor cu 4 camere, care se situează la poli opuși. "Apartamentele cu o cameră sunt cele mai căutate datorită faptului că prețul lor este în jurul sumei de 30.000 de euro.

Majoritatea clienților care intenționează să achiziționeze un apartament de o cameră, își doresc acest lucru ca și investiție, suma fiind mai ușor de amortizat în timp. De asemenea, acestea se închiriază într-un timp foarte scurt și la un preț de 170-180 de euro, la mică diferență de unul cu două camere (care se închiriază la 200-230 euro).

Referitor la apartamentele cu 4 camere, oferta mică face ca prețul să crească. Practic, clienții doritori de apartamente generoase cu 4 camere, suprafețe de peste 75-80 mp, se limitează la un număr mic de variante. Astfel, șansa vânzătorului de a vinde apartamentul la prețul dorit-crește.

Vânzătorii, posesori de apartamente cu 4 camere, de obicei vând apartamentul pentru a se muta la casă/ duplex, iar diferența este uneori destul de mică (15 000-20 000 euro). Clienții cumpărători care nu își permit un duplex/ casă apelează într-o ultimă instanță la apartamente cu 4 camere".

1.360 euro/mp a fost preţul mediu de vânzare al apartamentelor, în august, în Cluj-Napoca, în creștere cu 32 euro/mp față de luna precedentă, iar media din Cluj-Napoca și împrejurimi (Florești, Baciu, Apahida) a fost de 1.247 euro/mp, cu 29 euro/mp mai mare decât în iulie.

Comenteaza