Cemacon îşi va vinde din proprietăţi în 2017

Cemacon îşi va vinde din proprietăţi în 2017
Strategia producătorului clujean de cărămizi vizează, în paralel cu creşterea afacerilor, şi reducerea datoriilor prin valorificarea activelor disponibile, printr-o societate imobiliară creată prin înţelegerea cu principalul creditor.

„La sfârșitul anului am finalizat cu succes vânzarea unei părți a terenurilor de pe platforma industrială din Zalău, onorând parte din obligațiile avute față de banca creditoare în urma restructurării financiare, concomitent cu refinanțarea creditului principal, în condiții net superioare pentru Cemacon și stabilirea unui parteneriat cu o bancă care ne va susține în dezvoltarea afacerii. 
 
În 2017 vom consolida compania prin eficientizare; nu avem presiunea creșterii vânzărilor de blocuri ceramice, capacitățile de producție fiind folosite în proporție de 100% și ne vom concentra pe creșterea calității vânzării. Avem în plan, de asemenea, proiecte de investiții care să ne susțină creșterea pe termen mediu”,
a menţionat directorul general, Liviu Stoleru.
 
„Cheltuiala salarială, care trebuie corelată cu valorile înregistrate ca provizioane pentru bonusurile anuale (atât constituire de provizion, cât şi reversare pentru anul anterior), a fost influenţată de operarea extinsă a fabricii Zalău şi de presiunile din piaţa muncii”, conform raportului administratorilor. 
 
În toamnă, Cemacon Real Estate (CRE), societate deţinută integral de Cemacon SA, a semnat cu reţeaua de bricolaj Dedeman un antecontract de vânzare cu 1,6 milioane de euro a unor terenuri de 22.211 mp şi de 3.104 mp în Zalău (judeţul Sălaj).

Reţeaua Dedeman, deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, este compusă din 44 de magazine, cu 7.656 de salariaţi. Cemacon a încheiat un proces de restructurare în 2015 și a semnat mai multe contracte de credit, în valoare de 18 milioane de euro. 
 
Strategia conducerii pentru 2017 vizează creşterea cifrei de afaceri cu 5%, menţinerea poziţiei de lider al pieţei de cărămidă din Transilvania, investiţii pentru susţinerea creşterii, dar şi valorificarea activelor aparţinând CRE. 
 
Cemacon a înregistrat anul trecut afaceri de 87 de milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de 2015, şi un profit de 5 milioane. Datoriile curente au crescut de la 19 la 21 de milioane de lei, iar cele pe termen lung au scăzut de la 76 la 67 de milioane.

CRE a fost înfiinţată ca urmare a acordului semnat de Cemacon şi BCR pentru a prelua o parte a datoriei şi a activelor, conform procesului de restructurare. Cemacon şi-a mutat sediul de la Zalău la Cluj, în clădirea Silver Business Center. Printre marii producători de materiale de construcţii din România se numără Arabesque, Mitliv, Damila, Holver sau Wienerberger. 

Comenteaza