Cemacon s-a redresat: profit de 26 de milioane de lei

Cemacon s-a redresat: profit de 26 de milioane de lei

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj a înregistrat în primele nouă luni afaceri de 100 de milioane lei şi un profit net de 26,2 milioane.

“Am închis primele nouă luni din 2019 cu rezultate peste întreg anul anterior, 2018 – atât ca afaceri, cât și ca profit, deşi contextul de piaţă nu a fost la fel de favorabil şi cu premise de cost mai negative decât în 2018. Ne menţinem leadershipul din perspectiva profitabilităţii în sector.

Investiţiile de șase milioane de euro din ultimii doi ani direcționate către îmbunătăţiri cantittive şi calitative ale facilităţilor de producţie şi în fabrici noi deja produc cifra de afaceri şi profit relevante.

Prin finanţările nerambursabile obţinute, cu trei proiecte aflate în implementare în prezent, am accelerat dezvoltarea resurselor umane în companie şi implementăm soluții energetice avansate”, a spus directorul general Liviu-Ionel Stoleru.

Compania este controlată 73,3% de către retailerul de bricolaj Dedeman, fondat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, și are o capitalizare de 181 de milioane de lei. De la începutul anului, acţiunile Cemacon s-au apreciat cu 14%, conform portalului Produs în Ardeal.

În primăvară, Cemacon a rambursat anticipat un către Banca Comercială Română un credit de 3,7 milioane de euro pe care îl datora una dintre societățile din grup, Cemacon Real Estate (CRE), finalizând una din cele mai ample restructurări financiare și operaționale din România. Dedeman a investit în companie și a devenit acționar majoritar în 2018.

Cemacon SA are ca obiect principal de activitate fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă. CRE a fost înființată ca urmare a acordului semnat de către Cemacon SA și BCR pentru a prelua o parte a datoriei și a activelor, conform procesului de restructurare.

Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR. Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha.

Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ - servicii. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj. Principalii jucători din domeniu la nivel național erau Wienerberger (25% cotă de piață), Sanex (14%), Soceram (13%), Cemacon (11%) și Brikston (10%), conform platformei financiare Termene.ro.

Comenteaza