Cemacon și-a stins un credit de 3,7 milioane de euro către BCR

Cemacon și-a stins un credit de 3,7 milioane de euro către BCR
Societatea de materiale de construcții cu producția în Sălaj dă semne de revenire | Foto: Cemacon

Producătorul de cărămizi cu sediul în Cluj a rambursat anticipat un împrumut către Banca Comercială Română pe care îl datora una dintre societățile din grup.

Afacerile companiei s-au ridicat la 111 milioane de lei, iar profitul net, la 18,9 milioane, ambii indicatori fiind în creștere, conform raportului anual pe 2018 al Cemacon, trimis Bursei de Valori București. Sumele investite în decurs de doi ani s-au ridicat la 6 milioane de euro.

“Investițiile au condus la pornirea primei linii de producție de blocuri ceramice umplute cu vată bazaltică din România și a fabricii de buiandrugi, ambele dotate cu tehnologie de ultima generație. Din 2018, Cemacon produce singurele blocuri ceramice portante umplute cu vată bazaltică din România și buiandrugi ceramici”, a declarat Liviu Stoleru, director general al Cemacon.

Cea mai mare companie antreprenorială din România, Dedeman, bun cunoscător al sectorului materialelor de construcții, a investit în companie și a devenit acționar majoritar în 2018.

În trimestrul IV al anului trecut, Cemacon SA a rambursat anticipat către Banca Comercială Română (BCR) întreg soldul creditului subsidiarei Cemacon Real Estate (CRE), de 3,7 milioane de euro, finalizând una din cele mai ample restructurări financiare și operaționale din România.

Stocurile au crescut cu 55% față de 2017. Creanțele au înregistrat modificări semnificative față de anul precedent datorită creșterii creanțelor intragrup, în contextul în care, în 2018, Cemacon a rambursat anticipat integral creditul de la BCR aferent CRE. Din acest considerent numerarul a scăzut cu 43%.

Datoriile comerciale au înregistrat o creștere de 22% față de 2017 ca urmare a intensificării activității operaționale desfășurate. Datoriile bancare și împrumuturile au înregistrat o scădere de 7% față de 2017, modificare determinată de contractarea leasingurilor financiare pentru implementarea programelor de investiții din 2018 și de reducerea valorii creditului bancar prin rambursarea ratelor și dobânzilor.

Capitalul social a înregistrat modificări față de 2017, majorarea fiind generată de capitalizarea primelor de emisiune de 36 de milioane de lei. Acționarii au aprobat majorarea de capital prin capitalizarea parțială a primelor de emisiune și emiterea a maximum 364 de milioane de acțiuni noi, cu valoare nominală de 10 bani, în beneficiul acționarilor înregistrați în registrul ținut de Depozitarul Central la data de înregistrare.

Cemacon SA are ca obiect principal de activitate fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă. CRE a fost înființată ca urmare a acordului semnat de către Cemacon SA și BCR pentru a prelua o parte a datoriei și a activelor, conform procesului de restructurare.

Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR. Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha. Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ - servicii. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj.

Comenteaza