Cercetătorii clujeni: piața imobiliară, cea mai puțin atinsă de pandemie

Cercetătorii clujeni: piața imobiliară, cea mai puțin atinsă de pandemie
Dezvoltatorii imobiliari și-au continuat proiectele în ciuda restricțiilor | Foto: Aventus Imobiliare

Sectorul imobiliar a avut cel mai puțin de suferit în pandemie din economia românească, au constatat cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a realizat un proiect de monitorizare în timp real a evoluției pandemiei, respectiv a stării economice a României, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a țării.

"Specialiștii UBB au avut un rol fundamental pentru societatea românească în perioada pandemiei. Contribuțiile din zona psihologiei, sănătății publice, analizelor financiare, științelor biologice au un impact și un rol național pozitiv. Proiectul FSEGA se înscrie în acest demers, a fost unul de anvergură de la începutul său și mă bucur să știu că concluziile acestui proiect influențează decizii la nivel național sau local", a spus rectorul UBB, Daniel David.

Proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor a analizat evoluția pandemiei, măsurile guvernamentale, evoluția generală și perspectivele economiei românești, ptața imobiliară și sectorul companiilor,cercetătorii UBB realizând analize și estimări pentru fiecare dintre acestea.

Va crește datoria țării

Măsurile economice și financiare luate în 2020 pentru ameliorarea situației economice au condus la o scădere economică mai moderată față de așteptările anterioare, iar ultimul trimestru al anului a adus chiar o creștere a produsului intern brut comparativ cu trimestrul precedent.

Proiectul bugetului pentru 2021 calculează o creștere economică de 4,3%, ceea ce ar însemna că la finalul anului PIB va reveni cel puțin la nivelul lui 2019. Recuperarea rapidă preconizată va avea costuri semnificative: în 2020 deficitul bugetar a fost de 10%, iar în acest an se estimează că va depăși 7%, ceea ce înseamnă că ameliorarea efectelor crizei va induce o creștere explozivă în datoria publică a României.

Seceta, mai tare decât pandemia în agricultură

În contextul crizei generate de pandemie, conform datelor semnal ale Institutului Național de Statistică economia României a scăzut cu 3,9% în 2020. Acest declin este mai moderat decât cel înregistrat de zona euro (-6,8%). Producția agricolă a încheiat anul cu rezultate deosebit de slabe, evoluție ce nu se datorează pandemiei, ci condițiilor meteorologice nefavorabile.

Eliminând efectul specific al agriculturii, economia României ar fi înregistrat probabil un declin de doar 3%. Pe lângă măsurile luate de factorii decidenți și rezilienței peste așteptări a mediului de afaceri în perioada valului de toamnă al pandemiei, structura particulară a economiei autohtone a jucat un rol important, deoarece sectoarele cele mai afectate (turismul, industria ospitalității) au o pondere relativ redusă în economia țării.

Vaccinarea și încălzirea, benefice pentru economie

"Ca urmare a evoluției peste așteptări a economiei din ultimul trimestru al anului trecut, considerăm că în  2021 România poate atinge un ritm de creștere de peste 5%. Dat fiind faptul că mai multe țări europene au reintrodus măsuri ce limitează mobilitatea populației, este preconizat că pe termen scurt economia zonei euro va avea în continuare de suferit, astfel, în România putem să ne așteptăm doar la o creștere modestă în perioada ianuarie-martie 2021.

După acest prim trimestru însă economia s-ar putea să înregistreze o creștere dinamică, odată cu avansul campaniei de vaccinare și cu încălzirea vremii care va contribui la limitarea răspândirii epidemiei atât pe plan extern cât și pe plan intern.

În cazul în care o deteriorare semnificativă a mediului extern va putea fi evitată, respectiv consolidarea fiscală se va implementa treptat, tendința de creștere este anticipată să continue și în trimestrele ulterioare. În plus, începând cu cea de a doua parte a anului 2021, accesul la fondurile europene va avea o contribuție din ce în ce mai importantă la consolidarea creșterii economice", relevă raportul.

Ospitalitatea și cultura, scăderi record

În cadrul primului val al pandemiei majoritatea sectoarelor au fost influențate negativ, sectorul de ospitalitate și turism a scăzut cu 67,4%, sectorul de cultură, arte și alte servicii înregistrând scăderi record  în trimestrul II din 2020 (-67,4%, respectiv -60,4%). După perioada stării de urgență severitatea restricțiilor impuse de autorități a devenit mai moderată, mobilitatea populației redinamizându-se în același timp, ceea ce a influențat în mod pozitiv aproape toate sectoarele economiei.

Până la finalul anului doar câteva sectoare au rămas pe pierdere semnificativă, cum ar fi industria ospitalieră sau transporturile aeriene, industria și comerțul recuperându-și integral pierderile înregistrate în prima perioadă a pandemiei. Dintre sectoarele cu evoluțiile cele mai pozitive pe parcursul anului 2020 menționăm sectorul IT (creștere de peste 20%), respectiv construcțiile (creștere de peste 10%).

Imobiliarele și-au revenit primele

În mod surprinzător sectorul imobiliar a avut foarte puțin de suferit pe perioada pandemiei. Datele referitoare la prețuri medii pe metru pătrat la nivel național și în orașele mari arată că vânzătorii au reușit să își mențină pozițiile și prețurile. Chiar dacă în primele luni au avut loc mici scăderi de prețuri și scăderi mai pronunțate în volumul tranzacțiilor, piața imobiliară a revenit deja din vara anului 2020 pe un trend ascendent, firește mult mai moderat față de perioada de dinaintea pandemiei.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza