Cererea de apartamente a scăzut în țară. Nu și la Cluj

Cererea de apartamente a scăzut în țară. Nu și la Cluj
Investitorii în imobiliare sunt interesați de achiziționarea unei locuințe la Cluj, iar preferința o reprezintă apartamentele noi. Dacă solicitările de proprietăți rezidențiale au coborât în majoritatea orașelor mari ale țării, la Cluj-Napoca ele au înregistrat o tendință inversă, de creștere.

În ultimul trimestru al anului trecut cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a diminuat, în medie, cu 13% față de trimestrul anterior în cele mai mari șase orașe ale țării, potrivit unui studiu realizat de către agenția clujeană Edil Imobiliare. 

Scăderi ale apetitului pentru achiziții au fost consemnate în majoritatea orașelor analizate: -18% în Brașov, -17% în Constanța, -13% în București, -10% în Timișoara. Excepția de la regulă o constituie municipiul Cluj-Napoca, unde cererea s-a menținut la un nivel constant, în condițiile unei creșteri ușoare, de 1%.

Din punctul de vedere al preferințelor potențialilor cumpărători, locuințele nou-construite ocupă un loc important, 56% dintre clienții din marile orașe arătându-se interesați de acest tip de proprietăți, față de 55% în trimestrul al treilea.

Lucrurile stau însă diferit atunci când este analizată fiecare piață în parte. În trei dintre marile centre regionale, majoritatea înclină spre achiziția unei locuințe noi: 71% în Cluj-Napoca (o creștere importantă, de la 65% trimestrul anterior), 66% în Iași și 59% în București.

În alte trei orașe, ponderea ocupată de locuințele noi este minoritară, dar totuși în urcare: 48% în Timișoara (de la 42% trimestrul trecut) și 43% în Constanța și Brașov (față de 41%, respectiv, 42%).

Comenteaza