Chiriile din Cluj-Napoca au „înghețat” la începutul primăverii. Cât cer proprietarii pentru o garsonieră

Chiriile din Cluj-Napoca au „înghețat” la începutul primăverii. Cât cer proprietarii pentru o garsonieră

Chiriile din Cluj-Napoca s-au scumpit în martie cu până la 17% comparativ cu perioada similară din 2023.

„În luna martie a acestui an s-au înregistrat cu 5% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere, comparativ cu luna anterioară (februarie 2024). Totuși, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți au scăzut cu 4% comparativ cu luna martie a anului anterior (martie 2024 vs. martie 2023)”, potrivit unei platforme de imobiliare.

Chiriile din Cluj-Napoca au „îngheațat” la preț în martie

Cluj-Napoca și Iași sunt singurele orașe în care prețurile medii de închiriere au stagnat în martie vs. februarie, la toate categoriile de apartamente, conform unui comunicat storia.

În luna martie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară. Comparativ cu luna martie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna martie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 699 de euro, prețurile fiind similare cu cele din luna februarie.

„În domeniul imobiliar din România asistăm la o sincronizare notabilă între două aspecte cheie: creșterea anuală a chiriilor cu 17% și progresul salarial similar înregistrat. De la 6831 lei în ianuarie 2023, la 7976 lei în ianuarie 2024, salariul mediu brut ilustrează o tendință concomitentă conform datelor Institutului Național de Statistică, respectiv o creștere de 17% de la un an la altul. Această concordanță subliniază faptul că majorarea salariilor este în pas cu evoluția prețurilor, fapt ce contribuie la menținerea accesibilității proprietăților”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Prețurile solicitate pe platforma amintită anterior pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 17% de la un an la altul (martie 2024 vs. martie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (martie 2024 vs. februarie 2024) au crescut cu 2%.

Comenteaza