Chiriile din Cluj-Napoca, cele mai piperate din țară. Cât e prețul lunar comparativ cu salariul

Chiriile din Cluj-Napoca, cele mai piperate din țară. Cât e prețul lunar comparativ cu salariul

La Cluj-Napoca, un angajat trebuie să plătească o sumă consistentă din veniturile lunare pentru a-și acoperi costul chiriei.

Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe din țară. Și câștigurile românilor sunt în creștere, datele oficiale arătând la nivel național un avans cu 14% față de începutul anului trecut, potrivit unei platforme de imobiliare.

Clujenii dau aproape jumătate din salariu pe chirie

În Cluj-Napoca, priprietari cer în continuare cele mai mari prețuri pentru chirii din țară.

„Chiriile solicitate de proprietarii în Cluj-Napoca sunt cele mai piperate din țară, dar și veniturile de pe plan local sunt mari, fiind depășite doar de cele obținute de angajații din București. Mai mult, acestea sunt cu aproape 19% peste media pe țară și au crescut față de începutul anului trecut”, potrivit imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, un angajat obține un salariu mediu net de 5.766 de lei, iar dacă vrea să închirieze un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca trebuie să plătească 2.609 lei/lună, echivalentul a 45% din câștigul său. 

O proporție semnificativă din salariu merge pe plata chiriei și în Iași. La nivel județean se obține al șaselea cel mai ridicat câștig salarial mediu net din țară. Dacă în martie anul trecut, bugetul necesar pentru închirierea unui apartament cu 2 camere era de circa 1.790 lei/lună, acum acesta a ajuns la 1.988 lei/lună, conform datelor Imobiliare.ro. Această sumă este echivalentă cu 42% din salariu.

Există orașe unde chiriile au crescut mai mult decât comparativ cu municipiul Cluj-Napoca. De exemplu, în Brașov, proprietarii au scumpit cu 20% chiriile solicitate pentru apartamentele cu 2 camere în 12 luni, mai mult decât în Cluj-Napoca sau București, unde prețurile s-au majorat cu 17%, respectiv cu 11%.

Comenteaza