Cinci motive să îți începi cariera la Cluj. Ce salarii oferă „orașul de cinci stele”

Cinci motive să îți începi cariera la Cluj. Ce salarii oferă „orașul de cinci stele”
| Foto: Paul Cosmin / Pixabay

Cu foarte multe firme de IT care plătesc bine, dar și cu un mediu „prietenos" cu start-up-urile, Clujul este considerat cel mai bun oraș din România în care să îți începi cariera.

Iată cinci motive pentru care Cluj-Napoca e o alegere bună pentru cariera ta:

1. Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai ofertante oraşe din România la categoria locuri de muncă pentru că deţine 16% din industria software din România (aproximativ 1 miliard de euro), după București, (cu peste 3,3 miliarde de euro), arată datele KeysFin.com, citate de Bursa

2. Clujul este considerat un hub regional pentru start-up-uri de succes și outsourcing. Companii multinaţionale cunoscute, precum Emerson, Endava, UiPath, Softvision, Fortech investesc în Cluj, iar start-up-urile locale sunt în continuă evoluţie datorită fondurilor de investiţii internaţionale.

3. Cluj-Napoca este primul oraș din europa calificat în ultima etapă a European Capital of Innovation Award. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit la începutul anului 2021 un împrumut în valoare de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, acești bani vor fi investiţi pentru îmbunătăţirea metodelor de predare, cercetării, inovării şi condiţiilor de trai ale studenţilor care învaţă în Cluj.

Și totuși, cât se câștigă în Cluj?

4. În ceea ce privește salariile, Clujul se află pe locul 4 în ţară (după Bucureşti, Sibiu şi Timişoara), cu un câştig mediu salarial net de 3.750 lei, însă câştigurile pot varia de la 2.500 lei la 15.000 lei. În 2021, Clujul a fost pe locul 2, după Bucureşti, în topul oraşelor care au atras şi cele mai multe aplicări, conform datelor eJobs. 15,59% din totalul aplicărilor pe eJobs.ro (din 12,6 milioane) au revenit acestui oraş.

5. Rata șomajului este printre cele mai mici din țară. Cele mai recente date publicate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM) Cluj, rata şomajului la nivelul judeţului Cluj în ianuarie 2021 a fost de 1,67%, în timp ce, în aceeaşi lună a anului 2020, rata şomajului a fost de 1,22%. Conform estimărilor directorului AJOFM, rata şomajului la nivel de judeţ nu a crescut foarte mult (cu 0,45%) în perioada pandemiei. Ceea ce rezultă într-o economia puternică a județului.

Comenteaza