Cine a adus bani la Cluj în 2012

Cine a adus bani la Cluj în 2012
Câteva unităţi noi de producţie în parcurile industriale publice şi private, două mari proiecte de centre de afaceri, un hotel de peste 100 de camere sub brand internaţional şi, sporadic, blocuri de locuinţe sunt investiţiile care au mişcat macarele în şantier şi bani în piaţa locală în anul care se încheie

Cu efectele închiderii Nokia care au lovit în 2012, cu un combinat Mechel sub spectrul închiderii şi cu Autostrada blocată Transilvania, Clujul a avut de "suferit" sute de concedieri în acest an. Pe de altă parte, au demarat şi câteva proiecte aşteptate, care vor începe să se reflecte în cifrele economiei judeţului în lunile următoare.

În acest an, unul dintre investitorii care ar trebui să umple golul lăsat de Nokia în parcul industrial Tetarom III a intrat în şantier. Bosch a demarat în mai lucrările de construcţie pentru noua fabrică, destinată producţiei şi dezvoltării unităţilor electronice de comandă pentru industria auto. Unitatea, care include şi o componentă de cercetare, urmează să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2013. În urmă cu câteva săpămâni, Bosch a început procesul de recrutare pentru ingineri şi personal din domeniul economic şi administrativ pentru noua sa unitate de producţie şi cercetare.

Grupul american Emerson, instalat în Tetarom II (Bd. Muncii) a început în acest an lucrul la proiectul pentru următoarea etapă din dezvoltarea campusului: o clădire mixtă, o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei unităţi de producţie deja funcţionale) şi o componentă de birouri, cu o capacitate de 900 de oameni. Într-un alt parc industrial, de această dată privat, apar noutăţi după o perioadă de câţiva ani de linişte: în Arc Parc din Dej proiectul de birouri şi hale de 4,4 milioane de euro, realizat prin fonduri europene, a fost finalizat pe ultima sută a anului. Componenta de producţie/depozitare (hala de 4.700 mp) a proiectului a fost integral închiriată de producătorul japonez Fujikura, iar spaţiile de birouri vor fi împărţite între mai multe întreprinderi mici şi mijlocii. Tot în 2012 a început să se contureze un alt parc industrial privat: Graells & Llonch, proiect industrial şi logistic în Turda, a demarat în şantier în luna mai şi, conform planurilor anunţate de dezvoltatori, ar urma să găzduiască în cinci ani, pe 55 ha, 70 de fabrici şi hale.

Pe segmentul de birouri, două mari proiecte de centre de afaceri au prins contur în 2012, unul dintre ele fiind chiar în curs de construcţie şi cu termene de livrare pentru început de 2013. Proiectul pentru terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul a fost repornit în 2012 şi reorientat integral spre birouri. Cluj Business Center (CBC) se află în şantier, cu un prim termen de livrare de spaţii anunţat pentru martie 2013. Iniţial, planurile pentru fosta platformă Feleacul erau de a construi un ansamblu de 660 de apartamente, iar şantierul a fost deschis în 2008. Acesta a fost stopat anul următor, după izbucnirea crizei, când lucrarea abia ieşise din pământ. Dezvoltatorii au redeschis lucrările în 2012, reorientând parţial proiectul. În februarie, Felinvest a anunţat că transformă o parte a ansamblului rezidenţial în birouri şi că primul corp, aflat acum în şantier, este dedicat noii funcţiuni. Evoluţia pieţei i-a făcut pe proprietari să regândească întregul proiect: aceştia au anunţat în noiembrie că ansamblul va deţine integral spaţii pentru servicii. CBC va avea 57.000 mp.

Fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments şi omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor au anunţat în vară preluarea terenului Tricotaje Someşul, marcând una dintre cele mai importante tranzacţii de pe piaţa imobiliară clujeană: schimbarea de proprietari pentru un teren de 18.000 mp aproape de zona centrală a oraşului. Cei doi parteneri au anunţat că vor dezvolta un complex de birouri şi servicii de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Investitorii care au preluat platforma fostei unităţi de producţie (achiziţionată în 2007 de Atrium Centers Management/ Dawnay, Day) au modificat proiectul de hotel, birouri şi mall şi pregătesc un complex de birouri şi spaţii destinate comerţului şi serviciilor. Construcţia va fi împărţită în trei faze. Termenul de începere a lucrărilor a fost iniţial estimat pentru această toamnă, dar lucrările nu au demarat, dezvoltatorii fiind încă în aşteptarea autorizaţiilor necesare.


Pe segmentul rezidenţial, proiectele noi au fost cu precădere de mici dimensiuni.
Pe lângă acestea, Transilvania Construcţii a finalizat lucrările la blocul de 110 apartamente din zona Calea Dorobabţilor, iar în vecinătate Gimarom are în construcţie un alt imobil de dimensiuni comparabile. De asemenea, proiectul Riviera din cartierul Gheorgheni a fost cumpărat împreună cu terenul şi demarat în 2012. Un teren de 1,3 ha din vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a fost preluat la pachet cu proiectul Riviera Residence, iar noii proprietari au şi demarat şantierul, în vară. Dezvoltatorul care gestionează acum proiectul este I&C Transilvania Construcţii Turda. Blocul va avea 91 de apartamente, iar finalizarea lucrărilor este programată pentru primul semestru din 2013.

Una dintre cele mai importante investiţii în derulare pe parcursul acestui an în domeniul hotelier a vizat finalizarea unităţii Hampton by Hilton, hotel de 3* şi 109 camere, amenajat într-o clădire iniţial destinată birourilor pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Acesta nu a fost încă inaugurat. În septembrie a fost deschis în schimb hotelul Beyfin din Piaţa Avram Iancu, unitate finalizată încă din 2009. De asemenea, hotelul Akantus de pe Calea Turzii este funcţional.

Segmentul spaţiilor comerciale a fost dominat în 2012 de expansiunea lanţurilor de retail cu unităţi de mici dimensiuni de cartier (Lidl şi Billa) şi de unele noutăţi în marile centre comerciale Iulius Mall şi Polus Center. Una dintre cele mai importante veşti din retail a venit o dată cu instalarea suedezilor de la H&M şi în Polus, după ce anul trecut intraseră pe piaţa de la Cluj cu o unitate în Iulius Mall. În zona centrală au apărut cafenele şi terase noi, o librărie pe final de 2012, iar retailerul de modă Bossini s-a instalat chiar şi în Sora Shopping Center, mişcare anunţată de proprietari ca tentativă de revitalizare a centrului comercial al oraşului. Odată cu deschiderea ediţiei de 2012 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a apărut şi Casa TIFF, un imobil monument istoric din centrul oraşului reconvertit în sediu al festivalului, spaţiu de evenimente legate de industria filmului, care include şi o cafenea.

Tranzacţia anului: unul dintre brandurile locale, preluat de polonezi

Grupul EnergoBit, unul din liderii naţionali în soluţii de electricitate, cu afaceri anuale ajunse la 160 de milioane de euro, a anunţat la finalul lunii noiembrie că a încheiat oficial parteneriatul de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care devine acţionar majoritar al grupului, şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Innova preia în jur de 52%, BERD a anunţat că investeşte 20 de milioane de euro, iar cei trei antreprenori locali care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) rămân în acţionariat.

Suferinţele Clujului economic

Pe parcursul acestui an s-au înregistrat scăderi semnificative ale producţiei industriale, dar şi a activităţii de comerţ exterior, după cum relevă datele statistice privind activitatea din judeţ menţionate de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj. Anul acesta, cele mai multe concedieri s-au făcut la Nokia, la Mechel, dar şi în domeniul construcţiilor: 450 persoane disponibilizate la Hidroconstrucţia şi 500 la Bechtel, potrivit datelor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă.

 

 

Comenteaza