Cine cumpără apartamente în Floreşti. Avantajele şi dezavantajele celei mai mari comune din ţară

Cine cumpără apartamente în Floreşti. Avantajele şi dezavantajele celei mai mari comune din ţară

În ultimii 10 ani, în comuna Florești au fost finalizate 16.300 de locuințe, în timp ce la Cluj-Napoca s-au construit doar 12.400. 

Creșterea populației și a numărului de locuințe noi a luat amploare începând cu anul 2007, datorită rentabilității pentru constructori și a sistemului de creditare.

Avantajele unei locuințe în Florești

„Cel mai mare avantaj este acela de a putea achiziționa un apartament într-un imobil nou construit, la un preț mult mai avantajos decât în Cluj-Napoca. În ceea ce privește evaluările realizate de către bancă pentru creditare, în Florești apartamentele sunt evaluate la prețul lor de vânzare-cumpărare, spre deosebire de Cluj Napoca, unde se știe că evaluările făcute de experți sunt diminuate cu câteva procente bune”, explică Ioana Farkas, agent la Blitz Imobiliare. 

În ultimul an prețul mediu pe metru pătrat la apartamentele din Florești a rămas constant, suferind o creștere în august 2018 datorită numărului mare de studenți care au nevoie de un spațiu de locuit în timpul anului universitar. Față de luna precedentă prețul mediu a crescut cu 15 euro/mp, de la 815 la 830.

Chiar și așa, prețul e semnificativ mai redus decât în Cluj-Napoca, unde cel mediu în august era de 1.492 euro/mp. Pe lângă avantajul evident al prețului, locuințele din Florești vin la pachet și cu alte plusuri, relevante atunci când cumpărătorul ia decizia: suprafețele generoase ale apartamentelor, compartimentarea modernă a acestora, populația preponderent tânără. 

Dezavantajele unei locuințe în Florești

Autoritățile locale nu au fost pregătite din punct de vedere urbanistic pentru o dezvoltare atât de rapidă, iar acest fapt poate fi un minus al zonei. Momentan zonele construcțiilor noi suferă la capitolul spațiilor de petrecere a timpului liber și de joacă pentru copii. În același timp, locuitorii comunei care muncesc la Cluj-Napoca resimt aglomerarea traficului la orele de vârf, aspect demult luat în calcul pentru a fi remediat.

„Principalul dezavantaj al Floreștiului este traficul, dar autoritățile transmit că situația se va îmbunătăți datorită variantei ocolitoare Tăuți - Răzoare”, punctează Ioana Farkas. 

Profilul cumpărătorului

Conform analizei Blitz Imobiliare, majoritatea clienților care își caută o locuință în Florești este reprezentată de tineri aflați la început de drum și care accesează cu preponderență creditul Prima Casă, deoarece nu dispun de un avans mai mare de 5%. Cu toate acestea, agenţii imobiliari au observat anumite tipare și în funcție de perioada anului sau de numărul de camere preferat. 

„În funcție de sezon, cele mai bine vândute apartamente sunt cele cu 2 și 3 camere iarna și primăvara, iar cele cu 1 și 2 camere, vara și toamna. Acest lucru se explică prin faptul că, în general, iarna și primăvara caută să achiziționeze familiile tinere cu copii, iar vara și toamna părinții studenților care vin la facultate și românii din afară pentru investiție”, explică agentul imobiliar Claudia Rus. 

Analiza citată mai relevă că peste 51% dintre locuitorii din Floreşti sunt căsătoriți, în timp ce 40% dintre aceștia sunt necăsătoriți, ceilalți având alt status marital. Comuna are nevoie de infrastructură, de un plan urbanistic pus la punct, dar cu toate acestea se află în continuă dezvoltare, populația tânără găsind aici unele avantaje pe care municipiul nu le poate oferi atunci când își caută un loc unde se pot stabili.

 

Comenteaza