Cine dezgheaţă piaţa locuinţelor

Cine dezgheaţă piaţa locuinţelor
Dezvoltatori activi cu proiecte pe segmentele birouri şi industrial îşi fac primele planuri de investiţii în domeniul rezidenţial, în aşteptarea unei reveniri a cererii la Cluj.

Dezvoltatorul Nervia a obţinut la început de an două certificate de urbanism, de informare privind posibilităţile de construire, pentru două terenuri deţinute în municipiu: în Borhanci şi pe str. Donath.

Compania deţine parcelele de teren încă înainte de izbucnirea crizei financiare, dar după şase ani ia în calcul exploatarea suprafeţelor deţinute în extensiile oraşului. "Vrem să facem case şi vile. Deocamdată suntem la început cu planurile, am cerut aceste certificate de urbanism, informativ, ca să vedem cam ce se poate construi. Ne-am gândit la un proiect de 20 de case în Borhanci, în primul rând. Terenul îl avem din 2007-2008, era pregătit, aşa că acum, când pare că se dezgheaţă piaţa, e cazul să ne orientăm spre ceva. Prin 2009-2010 era mai rău, acum au apărut semne de revigorare. Ne uităm în continuare cu interes şi spre piaţa birourilor şi spre cea industrială", a explicat Adam Ambrus, reprezentantul Nervia în România.

Zona Borhanci, una dintre rezervele de teren disponibil pentru dezvoltări rezidenţiale, are mai multe proiecte de locuinţe în derulare. În afară de investiţiile individuale, există în lucru ansambluri de case, cum ar fi cel al dezvoltatorilor de la Coratim care au dat drumul lucrărilor anul trecut pentru un complex cu 30 de case. "În Borhanci avem un teren de 6.700 mp, unde am vrea să construim vile. Nu ştim exact cum va arăta proiectul, mai ales că situaţia e destul de ciudată: în certificatul de urbanism apare că mare parte din teren e spaţiu verde, iar pe restul ni se cere să facem blocuri, regimul de înălţime e de 3-8 etaje. Dacă fac şi patru etaje, mă cert cu tot cartierul. Acolo e zonă de case, iar noi vrem să facem tot case. Vom studia problema, suntem la început cu planurile", a completat Ambrus.
Nervia se află la primele planuri imobiliare pe piaţa locuinţelor. Compania a mai avut o tentativă de proiect cu funcţiuni mixte, ce includea şi o componentă rezidenţială, pe terenul din zona Expo Transilvania, dar aceasta nu s-a materializat. Nervia este, alături de Teledistribution, beneficiara unui Plan Urbanistic Zonal realizat pentru ansamblul multifuncţional propus pe str. Aurel Vlaicu - str. Dâmboviţei - zona Expo Transilvania. Din suprafaţa disponibilă pentru realizarea proiectului, 15.000 mp sunt proprietate privată, iar 50.000 mp sunt concesionaţi de la Consiliul Local Cluj-Napoca. Proiectul a fost prezentat în mai multe Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, unde s-au făcut numeroase recomandări, dar nu a ajuns în şantier. Şi în acest caz mare parte din teren este încadrată, în regulamente, ca spaţiu verde, cu interdicţii de construire, aşa că dezvoltatorii au preferat să aştepte apariţia noului Plan Urbanistic General, în speranţa că reglementările vor fi modificate.

Alături de parcul industrial de 23,8 ha de la Apahida, Nervia activează şi pe piaţa birourilor. Compania deţine clădirea Amera Tower, un imobil de 11 etaje, situat pe fosta platformă industrială a comunei Baciu. Clădirea are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp utilă închiriabilă. Amera a primit în 2012 certificarea LEED Gold de clădire ecologică în 2012, fiind primul astfel de imobil din Cluj-Napoca, acum integral închiriată. Cei mai mari chiriaşi ai clădirii sunt compania de energie E.ON şi grupul francez de asigurări Groupama.

 

 

Comenteaza