Cine umple clădirile de birouri la Cluj

Cine umple clădirile de birouri la Cluj
Imobilul lăsat liber după închiderea centrului de servicii al ING va fi plin până în toamnă, estimează proprietarii. În centru, Silver mai are de găsit chiriaşi pentru 15% din spaţiu.

Cu ofertă redusă de noi spaţii de birouri în oraş, proprietarii clădirilor existente reuşesc să îşi găsească chiriaşi pentru suprafeţele disponibile în timp relativ scurt. La nouă luni de la ultima lansare oficială a unui imobil de birouri, nici o clădire de mari dimensiuni nu şi-a făcut apariţia pe piaţă.

Imobilul Silver Business Center (SBC), amplasat pe Calea Dorobanţilor şi lansat oficial în piaţă în septembrie anul trecut, a ajuns la un grad de ocupare de 85%, potrivit administratorilor clădirii. "Există interes din piaţă. În cel mult şase luni imobilul va fi 100% ocupat", a menţionat Lucian Dardai, manager de proiect al SBC. Clădirea are demisol, parter şi opt etaje, o suprafaţă de 4.271 mp şi 35 de locuri de parcare, două terase şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 65 de locuri. În momentul lansării, 80% din spaţiul clădirii era contractat şi ocupat, iar administratorii estimau închirierea completă a spaţiilor din imobil până la finalul anului trecut. Lista chiriaşilor include Casa de Insolvenţă Transilvania, Banca CR. Firenze, Psihoselect, Pentalog, Casa de Avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, ESS EDV Software, Volksbank, Deloitte, Tenaris şi Cemacon.

Compania de asigurări Groupama şi-a regrupat activitatea şi şi-a stabilit recent în Amera Tower sediul central din Cluj, ducând gradul de ocupare al imobilului la 60%. Francezii au ocupat cea mai mare parte din golul lăsat după închiderea centrului de servicii al ING. Grupul este acum cel mai mare chiriaş al clădirii, cu o suprafaţă închiriată de 2.400 mp, pe patru etaje. "Avem discuţii în derulare, în etapă avansată de negocieri, şi am stabilit ca până în toamnă să reuşim să închiriem integral spaţiul disponibil", a precizat Adam Ambrus, reprezentant al proprietarilor clădirii. Amera Tower, clădire de 11 etaje situată pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi una utilă închiriabilă de 5.800 mp. ING a preluat la 1 martie 2011 întregul spaţiu, iar trei săptămâni mai târziu anunţa închiderea centrului de servicii de la Cluj.

Printre cele mai mari proiecte anunţate la Cluj sunt cele ale Iulius Group (aflat încă în curs de autorizare) şi Liberty, de pe terenul fostei fabrici Libertatea, unde proprietarii de la Fribourg Development abia au selectat proiectantul, lucrările urmând să înceapă din toamnă. Prima fază din proiectul gândit pe etape înseamnă amenajarea a 7.000 mp de birouri ce ar urma să fie livrate anul viitor. Deja în şantier se află imobilele de pe str. H. Barbusse, pe fosta locaţie a fabricii de dulciuri Feleacul. Dezvoltatorii de la Felinvest au repornit în primăvară şantierul conservat aproape doi ani, după ce au reconvertit parţial proiectul, transformând o parte din clădirile destinate locuinţelor în spaţii de birouri. Proiectul de birouri va avea o suprafaţă utilă de 14.000 mp.

Alte trei clădiri, de mai mici dimensiuni, se află în curs de avizare: încă două imobile cu spaţii de birouri pe Calea Dorobanţilor şi unul la pachet cu un hotel lângă aeroport. Un ansamblu ce include şi o componentă de birouri se află în şantier în zona centrală, pe strada A. Iancu, proiect promovat de familia Vişan.

81.000 mp de spaţii în categoriile A şi B

Potrivit datelor consultanţilor de la Coldwell Banker Transilvania, Clujul are 81.000 mp de spaţii din clasele A şi B în clădirile funcţionale, dintre care doar 24.700 mp de clasa A. Dacă se iau în considerare cele mai stricte standarde internaţionale, cifra scade considerabil, susţin consultanţii. Gradul de neocupare pentru clădirile de clasele A şi B variază între 10 şi 15%, scăzând odată cu îndepărtarea de zona centrală a oraşului.

 

 

Comenteaza