Cluj-Napoca pierde teren la spaţiile industriale

Cluj-Napoca pierde teren la spaţiile industriale
Actualii chiriaşi sunt influenţaţi de mişcările din acest sector. Pe măsură ce piețe tradiționale precum Cluj-Napoca, Timişoara București au un număr din ce în ce mai limitat de spaţii industriale disponibile, noi oraşe apar pe această hartă, ca Iași, Deva, Târgu-Mureș, potrivit unui raport al companiei de consultanţă CBRE.

„Având cererea în creștere și dezvoltatori interesați în a începe construcţii speculative sau proiecte personalizate de partea lor, investitorii vor urma exemplul și vor continua să alimenteze piaţa de investiţii pentru acest sector", susţine Dana Bordei, manager al departamentului industrial din CBRE România. 
 
Interesul pentru sectorul industrial a rămas ferm pe parcursul primelor opt luni ale anului curent, iar entuziasmul afişat faţă de proprietățile industriale a rezultat într-un volum investițional de 260,6 milioane de euro, de șapte ori mai mare în comparaţie cu volumul total investiţional de anul trecut, de asemenea, unul ridicat, potrivit Bursa.ro.
 
În cadrul regiunii, sectorul industrial a luat amploare, reprezentând până la 20% din volumul total de investiţii (în 2014 și 2015), în comparație cu doar 7% în perioada de „boom” 2006-2008. Investitorii din Cehia și SUA au dominat piaţa de investiţii industriale a ţării noastre în 2015. Numai investitorii străini au contribuit la totalul investițiilor în acest an.

Tranzacțiile majore curente îi sunt atribuite dezvoltatorului/investitorului CTP Invest, care a achiziţionat parcurile industriale ProLogis Park Bucharest și Bucharest West, ambele în zona de Vest a Bucureştiului.  După aceste două tranzacţii anunţate, dar neînchise oficial, CTP Invest devine principalul actor pe piața locală, cu 350.000 mp din totalul spaţiilor industriale şi logistice. Atenţia dezvoltatorilor se va orienta spre proprietăţi atractive ca investiţie, localizate în zone strategice cu un mix de chiriaşi bun şi cu teren aferent pentru viitoare extinderi.
 
Perspectivele pieței de investiții rămân favorabile pe fondul cererii mai mari din partea clienţilor și a scăderii ratei de neocupare, cumulate cu randamentele investiţionale care rămân printre cele mai ridicate din Europa. În prezent, mai mulți investitori străini iau în calcul intrarea pe piaţa locală. Cu doar câteva active generatoare de venituri aflate la vânzare, atenţia se va concentra asupra achiziției de active cu potențial de dezvoltare pentru logistică sau productie.
 
"Sectorul industrial european trece printr-un proces de consolidare, cu jucători, care fie asimiliează jucători mai mici sau active individuale, în scopul obţinerii unei poziții dominante pe piață, fie chiar ieșirea din piețele unde nu pot obţine o masă critică. Toate acestea au condus la o compresie semnificativă a randamentului investiţional în piețe precum Polonia și Republica Cehă. 
 
Ţara noastră, care rămâne una dintre piețele cel mai puțin concentrate din regiune, nici un jucător neavând o cotă de piață de peste 10%, și una dintre cele mai ieftine piețe, a devenit atractivă pentru acei actori care doresc să-și extindă portofoliile la nivel regional sau european. România a devenit atractivă şi datorită unor îmbunătăţiri semnificative în sectorul de producţie şi în cel de vânzare cu amănuntul aflat în creștere rapidă, toate ducând la creşterea cererii pentru spaţii industriale",
susţine Gijs Klomp, managerul departamentului capital markets.
 
CBRE este o companie de consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor;în domeniul imobiliar cu sediul central în Los Angeles. Compania are 70.000 de angajaţi și deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermediul celor 400 de birouri din întreaga lume.

Comenteaza