Cluj și Jucu se bat pe agricultorii Ardealului GALERIE FOTO

Cluj și Jucu se bat pe agricultorii Ardealului GALERIE FOTO
Prima expoziție agricolă a anului din județ are loc în complexul din cartierul Mărăști, după scindarea din 2015 între organizatorii Expo Transilvania și DLG. Agra Expo de la Cluj-Napoca va fi urmată, peste o săptămână, de Agraria de la Jucu.

În vreme ce la expoziția din comuna clujeană participă în general marii producători de utilaje, furaje, care au loc berechet de demonstrații pe platforma din parcul industrial Tetarom III, la oraș vin acum mai ales micii producători, dar există și expozanți care participă la ambele. Cel mai bine reprezentate la Expo Transilvania sunt produsele apicole, brânzeturile, preparatele din carte, dar și partea de articole meșteșugărești și artizanat. 

Bunătăți de tot felul, de îți lasă gura apă, apar după ce intri în pavilionul principal: pâine și cozonaci pe vatră, turtă dulce, plăcintă întinsă de Turnu, gomboți cu prune, dulceață de gutui, miere cu cătină sau de rapiță, zacuscă cu hribi sau ghebe, caș din Banat, afumături, ulei de nucă, mac sau dovelac, sirop de lavandă. 

Meșterii populari au venit cu ouă încondeiate, ceaune tradiționale, ciubere și cante, ornamente din mărgele, ii și cămăși, trăistuțe de lână, broderii pe pânză, linguri de lemn, săpun natural, păpuși din mărgele, opinci colorate din piele, pieptare și brâie, minibiserici sau clondire din lemn de nuc, pălării de paie sau împletituri.

Partea exterioară a complexului este rezervată expoziției și demonstrațiilor de animale și păsări, florilor și pomilor fructiferi, mai puțin reprezentate fiind utilajele agricole. La tarabe sfârâie micii și ciupercile pe grătar, asortate cu conopidă murată, ardei umpluți cu varză sau gogoșari murați. 

Printre atracțiile vii de pe platou se numără porcii creți Mangaliță, poneii, caii de rasă, familiile de oi și miei, găinile Gât Golaș de Transilvania sau Sussex, cocoșii Brahma, păunii verzi-albăstrui, porumbeii Albastru de Cluj sau Jucător de Galați, iepurii Berbec Lila sau Marele Gri German, care fac deliciul copiilor și nu numai.

Din păcate, lipsa de investiții în complexul expozițional și slaba promovare a manifestărilor acestuia își pun amprenta negativ de mai multă vreme asupra evenimentelor organizate. Agra Expo are loc în perioada 15-17 aprilie, iar Agraria, între 21 și 24 aprilie.  

Mangalița, atracția ediției 

Dezbaterile de la Expo vizează creșterea raselor Mangaliță și Bazna, apicultura, pomicultura. “Rasa Mangaliță, în număr restrâns în Balcani și Europa Centrală, se apropie cel mai mult de mistreț, acizii grași nesaturați din carne și grăsime fiind prezenți și în grăsimea de somon, laptele matern, uleiul de măsline, sâmburii de struguri. Din păcate, la noi nu se dau subvenții pentru această rasă fiindcă se consideră că, spre deosebire de porcii din ferme, hrăniți cu furaje, aceștia sunt crescuți în libertate, scurmă, se bagă în noroi și ar fi un pericol de pestă porcină.

În România sunt sub 10.000 de capete din această rasă pe cale de dispariție, în timp ce ungurii au ajuns la 60.000 de scroafe de matcă, pe care le exportă în Spania, Italia sau Portugalia, iar carnea este folosită la șunca superioară gen Prosciutto. La aceasta se adaugă restricțiile privind comercializarea porcului românesc în Uniunea Europeană și embargoul impus de Rusia”, constată Ioan Tătăran, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangaliță și Bazna. 

Etichete
Comenteaza