Clujeanul Dorel Goia și-a dublat afacerile la Bistrița

Clujeanul Dorel Goia și-a dublat afacerile la Bistrița

Grupul TeraPlast, jucător pe piața materialelor de construcții controlat de omul de afaceri Dorel Goia, a înregistrat în primul semestru afaceri de 338 de milioane lei, dublându-și valoarea față din aceeași perioadă a anului trecut.

Principala contribuție la această creștere au avut-o business-urile intrate în 2017 în portofoliul Grupului, respectiv Depaco  (Wetterbest), fabrica de panouri sandwich din Serbia și business-ul Politub. Istoric primul semestru reprezintă 40% din afacerile anuale ale Teraplast, conform sezonalității industriei.

“Rezultatele din primul semestru ne confirmă că am abordat strategia potrivită în 2017, prin cele trei achiziții importante: fabrica TeraSteel din Serbia, integrarea în grup a business-ului Wetterbest și a activității Politub.

Evolutia profitului este în urma creșterii cifrei de afaceri, motiv pentru care în următoarele șase luni ne vom concentra pe creșterea eficienței business-urilor și îmbunătățirea marjei, în special pe segmentele de țiglă metalică și sisteme de apă, gaz și canalizare”, a menționat Ioana Birta, director financiar al grupului.

Grupul TeraPlast este în prezent unul dintre cei mai importanți  producători de materiale pentru piața construcțiilor. Portofoliul de produse este structurat pe șase linii de business: instalații & amenajări, profile tâmplărie, granule, panouri termoizolante, ferestre & uși și țiglă metalică.

Grupul  este activ pe piața externă din octombrie 2017, după deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrică inaugurată după 1990 și aflată integral în proprietatea unei firme românești. Din 2008, cea mai mare companie din grup – TeraPlast – este listată la Bursa de Valori București.

Cel mai mare acţionar al Teraplast este Dorel Goia. O altă companie din domeniul construcțiilor la care acesta este acționar e ACI Cluj. El e cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. Goia mai controlează La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a achiziţionat una dintre primele clădiri de birouri construite în Cluj după 1989, de la Dorel Goia și Horia Ciorcilă (preşedintele Băncii Transilvania).

Maestro Business Center a fost cumpărat de First Property Group.  Construcția, livrată în 2006, cuprinde trei corpuri de clădire, cu un spațiu de birouri de 10.000 mp. Conform profit.ro, centrul a fost scos la vânzare la un preț minim de 8,8 milioane de euro, însă valoarea recentei tranzacției nu a fost anunțată.

Comenteaza