Clujenii ar putea zbura direct la Bruxelles. Cine e firma care nu a operat niciun zbor până acum şi vrea contractul

Clujenii ar putea zbura direct la Bruxelles. Cine e firma care nu a operat niciun zbor până acum şi vrea contractul
Clujul ar putea avea zboruri spre Bruxelles, după ce o comisie a Consiliului Judeţean a lansat o licitaţie în acest sens. Problema este însă că la licitaţie s-a înscris o singură firmă, care până acum nu a operat niciun zbor.

E credibilă o firmă înfiinţată în urmă cu un an, care nu a operat până acum niciun zbor? "Asta va evalua comisia de licitaţie", spune directorul aeroportului, David Ciceo, care nu face parte din comisia respectivă. "Nu putem aprecia în momentul de faţă dacă sunt eligibili, dar conform reglementărilor CE, nu putem îngrădi accesul. E vorba de o selecţie publică şi s-au pus anumite condiţii, între acestea e să fie operator aerian. Dar ca să obţii certificatul de operator aerian de la Autoritatea Aeronautică Română ai nevoie de competenţe, iar cine are certificat demonstrează competenţe şi bonitate financiară", spune Ciceo.


O singură firmă a depus ofertă pentru culoarul Cluj-Napoca - Bruxelles, dorit de Aeroportul din Clu-Napoca urmare a unui sondaj direct pe site-ul aeroportului din capitala Belgiei, este vorba de Transylvania International Airlines. Aceeaşi firmă este şi singura care a depus ofertă pentru o a doua destinaţie cerută de aeroportul clujean, spre Weeze Niederrhein (Germania). Înfiinţată în septembrie anul trecut chiar în incinta aeroportului clujean, firma e condusă de un fost pilot, Dan Iuhas, care e director general, ajutat de directorul de mentenanţă Gheorghe Buzea.

Pentru a opera cursa spre Bruxelles, compania clujeană va primi ajutor financiar de la Consiliul Judeţean, până la 14 euro pentru fiecare pasager îmbarcat în primul an; suma ar urma să scadă gradual în următorii patru ani.

Aeroportul din Cluj este subordonat Consiliului Judeţean Cluj, iar şefii ambelor instituţii - David Ciceo şi Horea Uioreanu - au făcut astăzi o conferinţă de presă pentru a anunţa noua destinaţie. De la conferinţa de presă au lipsit însă reprezentanţii companiei.

Preşedintele comisiei de licitaţie este Mariana Raţiu, şeful direcţiei Dezvoltare şi Investiţii la Consiliul Judeţean Cluj. Demn de semnalat este că între condiţiile de participare la licitaţie s-a impus şi dovedirea experienţei în domeniu - dar numai pentru companiile cu astfel de experienţă, în vreme ce companiilor nou-înfiinţate nu li se cerea să demonstreze acest lucru. "Document din care să reiasă experienţa în domeniul transportului aerian civil de pasageri şi evoluţia comercială a companiei în cauză, însă în cazul unei companii nou-înfiinţate nu se impune prezentarea unui astfel de document", aşa sună formularea din caietul de sarcini. Mariana Raţiu spune că formularea vine la recomandarea Comisiei Europene. "La documentaţie au lucrat cei de la Comisia Europeană, cre nu vrea să impună condiţii care ar putea fi restrictive", spune ea.

Comenteaza